Erger jij je ook wel eens over het gedrag van je kinderen of kleinkinderen die hun smartphone niet kunnen missen, zelfs niet op een gezellig familiefeest. Stijgt het schaamrood je naar de wangen als ze zich op restaurant niet weten te gedragen? Kan je erop vertrouwen dat ze beleefd een hand geven aan je gasten of dank u zeggen als ze een geschenk krijgen?
Er is heel wat schaafwerk nodig om kinderen en tieners gedragcodes aan te leren. Bovendien verandert de samenleving in snel tempo. Daarom is het goed om een aantal handvaten te hebben die hen leren hoe je met mensen omgaat. Dat heet ‘etiquette’.
Brigitte Balfoort noemt het ‘een trukkendoos om de samenleving leuker te maken’. In De Etiquette Bijbel voor kinderen laat ze kinderen op een prettige manier kennismaken met de basisregels die altijd en overal gelden. ‘Hou rekening met de anderen’ is de basisfilosofie die daar achter schuilt. Kernwoorden die erbij horen zijn: sorry, alsjeblieft en dankjewel.
Wat Balfoort schrijft is herkenbaar en vaak grappig. De toon is direct en niet neerbuigend. Bij afspraken over tv-kijken luidt het: De tv is ook van de andere mensen op dit adres . En op de vraag moet je altijd de waarheid zeggen? volgt dit voorbeeldje Als je vriendin vraagt of je haar jurk mooi vindt en jij vindt hem schreeuwlelijk, zeg dan niet: Ik vind hem schreeuwlelijk! zeg wel: “hij heeft wel iets…”. Er is altijd iets goeds over te zeggen: Ik vind die kleur wel leuk. Die staat je goed! De kennismaking met de etiquette begint thuis. Ook al kan en mag er meer dan op andere plaatsen, toch gelden er spelregels zoals: Laat weten waar je bent als je niet tijdig naar huis kan komen. Klop altijd voor je een slaapkamer, de badkamer of het toilet binnengaat.
Elk van die plaatsen heeft trouwens een eigen etiquette: respecteer de tandpastaregels, gebruik niet zomaar het parfum of de speciale shampoo van iemand anders, vis de haren uit het doucheputje enz. Goeiemorgen zeggen en ’s avonds welterusten is fijn, net zoals beleefd zijn voor de gasten van je ouders. Boeren, winden en neuskeutels koesteren kan alleen als je echt alleen bent bijvoorbeeld in de badkamer. Op plechtige gebeurtenissen met de familie zoals een communiefeest of een begrafenis, gedraag je je onopvallend. Respect blijft de basisregel in de omgang met anderen. Roddelen doe je dus beter niet, een complimentje geven mag wel. Krijg je zelf een complimentje dan hoef je dat niet af te wimpelen. Het advies van Balfoort: Bedank en zeg eerlijk wat je zelf vindt bijvoorbeeld: ‘Ik had goed getraind’ of ‘Ik vind de jurk zelf ook leuk!’ Op school toon je respect door te luisteren, interesse te tonen en je hand op te steken als je een vraag wilt stellen. Tokkelen op je smartphone, pijnlijke opmerkingen maken of extra stoer doen horen thuis in het lijstje ‘niet doen’. Verder leert Brigitte Balfoort jongeren hoe je best gasten ontvangt, wat je aantrekt voor een feestje, welk geschenk je kan meenemen, wat je nodig hebt als je uit logeren gaat en wat je wel/niet doet op de logeerplek. Tafelmanieren en uit eten gaan op restaurant vergt weer een eigen etiquette en ook op het vliegtuig zijn er spelregels.
Digitale manieren krijgen een apart hoofdstuk in De Etiquette Bijbel . Wat schrijf je wel of niet in een sms, op facebook? Niet overbodig om daarover na te denken, want er bestaat geen tipp-ex op de digitale snelweg. Daarom kan je beter te weinig dan te veel posten. volgens Balfoort reageer je beter niet op alles met ‘vind ik leuk. Dat komt een beetje zielig over. Een ander hoofdstuk zoomt in op verliefd worden en ‘lief zijn voor je lief!’
Misschien zijn er zaken die jou een beetje storen. Verneder je liefje niet in het openbaar en roddel niet achter de rug. Komt er een einde aan de relatie, doe het dan beleefd. ‘ Je kan je lief niet dumpen via telefoon, sms of een boodschapper’. Het boek eindigt met ‘Help’ waar je een aantal handvaten vindt voor als het toch fout gaat. Een ongewild boertje, jeuk, overgeven.. En wat als het bij iemand anders fout gaat? Mag je dan reageren of liever niet? Leuke prenten, grappige lijstjes (doen en niet doen), emoji’s en een knappe lay-out zorgen ervoor dat je dit boekje graag in de hand neemt en dat de boodschap duidelijk overkomt. Een hint: lees het zelf, laat het boek rondslingeren in huis, wedden dat kinderen het nieuwsgierig openen en lezen.