Lucas weet het al als baby: hij is geboren om te vliegen. Op de illustratie kijkt hij verlangend naar een vogel, met een ballonnenverkoper op de achtergrond. Als kind probeert hij vleugels te maken en hij schrijft een brief aan de Kerstman om échte vleugels te vragen. Natuurlijk krijgt hij die niet en opnieuw vullen tekst en illustratie elkaar mooi aan. De beknopte tekst laat veel ruimte voor de verbeelding, die de prenten op een speelse manier extra prikkelen: hier staat Lucas teleurgesteld bij de kerstboom in een supermanpak met nepvleugels, terwijl zijn zusje dolgelukkig haar nieuwe pop knuffelt.
Op zijn zevende verjaardag zegt zijn moeder dat er andere manieren zijn om te vliegen en geeft ze Lucas een boek. Vanaf dat moment is hij gebeten en bezeten door boeken, wat gevisualiseerd wordt door de steeds hoger wordende toren waar de lezende Lucas bovenop zit. Uiteindelijk wordt het kleine leesmonster wereldberoemd. Alleen … hoe komt hij terug beneden?
De boekenberg is een speelse, fantasierijke en heerlijk guitige ode aan het lezen en de verbeelding die je vleugels geeft. Een leuk extraatje (voor de volwassen voorlezer) is dat op veel prenten verwijzingen naar klassieke kinderboeken en –films als Pinokkio, De kleine Prins en King Kong zijn verwerkt.
Jan Van Coillie