De belofte van de zee

De belofte van de zee

Onze recensie

Een blanke man spoelt aan op een Polynesisch eiland. Hij is onderkomen en lijdt aan geheugenverlies. De lokale bevolking neemt zijn lot ter harte. Hij wordt goed opgevangen en vindt zijn een plaats in de groep. Als er op het strand een halfvergane dichtbundel van Dylan Thomas aanspoelt, is hij ervan overtuigd dat dit boek iets met hem te maken heeft, en meer nog met de vrouw over wie hij vaak droomt.

Het begin van een zoektocht naar zijn herinneringen en zijn eigen identiteit. De man verlaat het eiland en ontdekt stap voor stap wie hij is en wat hem overkwam. In een andere verhaallijn zien we hoe familieleden en vrienden op zoek zijn naar de vermiste. Soms kruisen hun wegen rakelings elkaar, maar toch lukt het aanvankelijk niet om elkaar terug te vinden.

De thuiskomst is geen onverdeeld geluksmoment. Ook thuis voelt de man zonder herinnering zich een vreemdeling. De zoektocht in Wales levert niet het verwachte resultaat op. Psychologen en hulpverleners twijfelen aan zijn vreemd relaas. Er zit niets anders op dan terug te keren naar het Oosten om de laatste puzzelstukjes te verzamelen… Het verhaal begint met een proloog waarin de idylle en de ramp kort worden ingeleid. De eigenlijke geschiedenis begint bij het ontwaken van de man op het eiland. Wat volgt wordt niet rechtlijnig verteld. Er zijn veel lege plekken die slechts langzaam een invulling krijgen.

Francesco Zingoni weeft de verschillende verhaaldraden dooreen, terwijl ook droom en werkelijkheid in elkaar overvloeien. Het centrale thema van deze magisch realistische roman is de zoektocht naar de zin van het leven. Liefde, afscheid en dood spelen daarin een belangrijke rol. De traumatische gebeurtenissen veranderen het leven van de hoofdfiguur zo ingrijpend dat hij alle vroegere zekerheden achterlaat om op te gaan zoek naar de waarheid. De belofte van de zee is een ‘pageturner’ die de lezer van bij het begin op sleeptouw neemt. Een vakantieboek om van te genieten en bij weg te dromen. Yvonne

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur