De allerleukste dag ooit

Onze recensie

Vader-zoon boeken zijn in. In de meeste is de vader lief, maar ook een beetje dom of naïef, waardoor hij een trapje lager dan zijn zoontje staat of toch op gelijke voet. Dat is ook het geval in De allerleukste dag ooit, wat al blijkt vanaf het begin. Vader en zoon besluiten er samen een leuke dag van te maken en stellen een lijst op met plannen. ‘”De lijst is best lang,” zegt pap. “Ik vind dat ie precies lang genoeg is”, repliceert Jip. Om te beginnen gaan ze een boek lenen bij de bibliotheek, maar daar blijkt pap zijn portemonnee vergeten, met zijn pasje. Alle verdere plannen lijken in het water te vallen, ook letterlijk als het gaat regenen. Maar dankzij de kracht van verbeelding en spel wordt het uiteindelijk toch een dag vol avontuur en vooral vol warmte tussen vader en zoon.

Zowel het enthousiasme als de ontgoocheling van zoontje Jip zijn in tekst en beeld duidelijk merkbaar. Versterkende woorden als ‘veel’, ‘allerleukst’, ‘heel erg’ of ‘vreselijk’ staan in een groter lettertype en zowel de mimiek als de houdingen van de dieren zijn heel expressief getekend. Veel prenten zijn ontworpen als zoekplaten. Op de eerste illustratie bijvoorbeeld kun je op een stadsplan zoeken wat Jip en zijn papa allemaal willen doen. Wanneer ze door de stad naar de bibliotheek wandelen, staat er letterlijk: ‘Gelukkig is er veel te zien! Zeg dat wel! We zien hartstikke veel.’ Dat klopt, wie goed kijkt, ontdekt leuke grapjes en combinaties zoals een zebra met een vioolkist op een zebrapad of een schildpad op een ander zebrapad, een pinguïn in een bezemwagen, een postduif met een pakje op een postfiets en een krokodil die een stuk chocoladetaart eet op een terras.

De eenvoudige tekst is prima vertaald, met een extra woordspeling op het eind. Het vrolijke duo gaat terug naar huis, ‘zonder geld, maar met een held.’

Jan Van Coillie

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur