dapper-duimelijntje

Dapper Duimelijntje

Onze recensie

‘Dapper Duimelijntje’, zo wordt de bekende kleine heldin uit Andersens sprookje getypeerd in de versie van An Leysen. Van in de titel wordt haar dapperheid centraal gesteld en dat blijft zo in het hele verhaal, al lijkt dat anders.

Ze ondergaat immers lijdzaam alles wat haar overkomt, ook al wil ze dat niet: ze blijft bij de lelijke padden tot ze door een vlinder wordt bevrijd. Ook tegen de meikever die haar schaakt vermag ze niets, al laat die haar gelukkig gaan. Zelfs tegen de plannen van de veldmuis om haar uit te huwelijken aan de mol, onderneemt ze niets. Ze naait zelfs haar eigen trouwjurk. Duimelijntje doorstaat echter niet alleen geduldig haar lot, ze heeft ook een ingoed hart en dat betekent uiteindelijk haar redding. De zwaluw die ze een hele winter verzorgde, neemt haar mee naar warme oorden, ook al weigerde ze zijn eerste verzoek.

An Leysen verlieflijkt en verlevendigt Andersens versie. De ‘oude heks’ bij het begin wordt een ‘goede heks’. Op het eind emancipeert Leysen Andersens kleine heldin. Bij Andersen krijgt Duimelijntje van de prins (die daar ‘de engel van de bloem’ genoemd wordt) een nieuwe naam: Maja, waarna de zwaluw het verhaal vertelt aan de sprookjesverteller. Dit slot vervangt Leysen door een zin die Duimelijntjes vrijheid beklemtoont nadat ze vleugels kreeg: ‘Nu was ze vrij om te gaan en te staan waar ze wilde.’

De tekst laat zich goed voorlezen, al mocht die best wat levendiger, wat gekund had door meer dialoog toe te voegen. Het zijn echter vooral de tekeningen die de aandacht trekken. Leysens kleurenpalet is rijk en intens, haar composities zijn gevarieerd en houden de aandacht van de kijker vast. Maar vooral passen haar dromerige, tengere hoofdfiguur perfect bij de sfeer van het sprookje. Haar karakter wordt extra in de verf gezet door het contrast met de enge, reusachtige padden en de zelfgenoegzame mol. Vooral de stemmige prenten maken dat je meteen meegevoerd wordt in de sprookjeswereld.

Jan Van Coillie

 

Meer weten

Enkele van An Leysens prentenboeken verschenen in meerdere talen, zoals die over de Russische heks Baba Yaga en de kinderklassieker De notenkraker. Ze maakte ook een mooie versie van Belle en het Beest.

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur