Concert Magiq Liedjes over bijzondere momenten in een kleinemensenleven

Onze recensie

Bijzondere momenten in een kleinemensenleven, daarvan vertrokken zangeres Esmé Bos en muzikant Bart Voet om de liedjes voor dit kleinood te schrijven. Die momenten moet je wel ruim interpreteren: naast logeren bij opa en oma of figuren ontdekken in de wolken ook luisteren naar de regen, tellen tot drie of achter op de fiets rijden. Enkele liedjes zijn op de eerste plaats klankrijke opsommingen, bijvoorbeeld ‘Huis’ of ‘Pingpong’. ‘Rond’  is dan weer een dansliedje, ‘Maan’ een slaapliedje en ‘Wenslied’ zegt wat het is. Bij de meeste liedjes wordt het refrein vertaald in een andere taal (Duits, Frans, Spaans …) wat het boek een multicultureel tintje geeft.

Behalve van de klankrijke versjes kun je in het boek ook genieten van de kleurrijke illustraties van Martijn van der Linden. Net als in andere bundels met gedichten die hij illustreerde schildert hij dieren in een licht magische setting: musicerende uilen in de regen, een ijsbeer en een pinguïn die over de zee fietsen,  een kat, zwevend door de ruimte op een gitaar, kikkers huppelend op een trommel of een zwaluw op de kop van een gitaar, met een hoedje op en scherp afstekend tegen een wolkenhemel, (een knipoog naar Magritte?). Knap is ook de illustratie met de wolkenolifant.

De liedjes komen pas echt tot leven wanneer je ze beluistert, wat kan door de QR-code vooraan in het boek te scannen met je smartphone of via een link en een paswoord. Elk lied begint met een intro die meteen de toon zet: geheimzinnig bij ‘Regen’, speels bij ‘Drie’, swingend bij ‘Rond’ of dromerig bij ‘Wenslied’. De muziek intrigeert door de bijzondere instrumenten als de bluesharp, de vibraslap of de lapsteel. De meeste liedjes staan dan ook ver af van de bekende kinderliedjes, al leunt ‘Opa’ (niet toevallig) aan bij de liedjes die Harry Bannink schreef bij de versjes van Annie M.G. Schmidt. Ook in de teksten dalen de auteurs niet bewust af naar de kinderen. Integendeel, ‘Vlieg’ verraadt duidelijk een volwassen standpunt: ‘Ik wou dat ik keek/ met de ogen van een kind.’ Concert magiq lijkt me dan ook vooral een boek om samen – volwassene en kind – te bekijken en te beluisteren. De refreinen in andere talen maken het ook geschikt voor multiculturele klassen.

 

Jan Van Coillie

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur