Waarover gaat dit boek? De hoofdfiguur Joppe, een Nederlandse jongen, belandt op een plek met de vreemde naam Borealis. In Borealis zitten nog zowat 200 andere kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd. Ze zijn ‘uitverkoren’ om na de zondvloed de aarde en de maatschappij terug op te bouwen. Het leven in Borealis is er op gericht om hen daar zo goed mogelijk op voor te bereiden. Zo leren ze vuur maken en andere survivaltechnieken. Maar Joppe is wantrouwig en blijft alles in vraag stellen. Hij onderneemt zelfs een vluchtpoging. Naarmate de tijd in Borealis verstrijkt, zijn er meer en meer dingen die niet lijken te kloppen. Joppe is vastbesloten om uit te zoeken wat er aan de hand is.
Borealis is een boek met veel verschillende facetten. Je kan het gewoon lezen als een spannend avonturenverhaal dat je echt zonder moeite meesleept. Voeg daar nog een vleugje detective-elementen aan toe (wat is er daar toch aan de hand ??) en je bent goed vertrokken voor een paar uur puur leesplezier. Maar er zit meer in. Het verhaal maakt je bewust van de klimaatverandering. Dat probleem spat van elke bladzijde. Het is duidelijk de grootste zorg van de leidinggevenden in Borealis.
Een ander aspect, dat mij heel erg aansprak is het samenleven met verschillende types mensen, en alle aspecten en gevoelens die daarbij horen. Wat dat betreft zit het boek vol bruikbare ideeën. Hoe doe je dat nieuwe mensen leren kennen? Ontdekken wie te vertrouwen is? Wat als het verlangen opduikt om te rebelleren? Hoe verloopt samenwerken aan een ontsnappingsplan? Vreugde, angst en teleurstelling delen? De boel draaiende houden tijdens de stress-test, oplossingen zoeken, mensen oppeppen, de moed erin houden, en zoveel meer.
Het is ook interessant om de psychologie van de personages in die ‘nieuwe samenleving’ onder de loep te nemen: zo is er de allemansvriend Lilja die met iedereen kennis maakt en zelfs opschiet met de organisatie; je hebt Gideon, de pestkop, die de leiding kost wat kost wil overnemen en natuurlijk Joppe die tegendraads en wantrouwig is.
Een interessante vraag om over na te denken na het lezen is: Wat zou jouw overlevingstactiek zijn als je daar terecht zou komen? Zou jij toegeven, je voegen naar de regels en geen vragen stellen, of zou je blijven zoeken en rebelleren zoals Joppe? Zou jij het aandurven of zou je bang zijn voor de gevolgen? Zou jij het als een kans zien om de boel over te nemen en de ultieme macht daar in handen te krijgen? Wat zou jij doen, hoever zou jij durven gaan? Dat is de uitdagende boodschap van Borealis.
Barbara Artoos