‘In onze oceanen zijn grote krachten aan het werk. Er is voortdurend beweging en verandering: getijden trekken, stromingen kolken en golven breken. Maar een andere toenemende kracht – klimaatverandering – verandert onze Blauwe Planeet sneller dan in de hele menselijke geschiedenis.’
De eerste paragraaf in de ‘Blauwe Planeet’ zet al meteen de toon van het boek. In onze oceanen zit een schat aan levende wezens en planten, die ons heel wat over de aarde te vertellen hebben. Dit boek gaat heel systematisch in op het leven in die oceanen. We leren over de diepzee en haar bewoners, de koraalriffen, de onderwaterwouden en de kusten. Elk thema is op dezelfde manier opgebouwd. We krijgen eerst informatie over de locatie, daarna over de bewoners en ten slotte volgen enkele verhalen over het leven op die plek.
Wie fan is van de prachtige documentaires van sir David Attenborough, komt in dit boek zeker aan zijn trekken. De tekst is niet geschreven door de beroemde bioloog zelf, maar door een Britse journaliste. De verhalen en informatie komen wel rechtstreeks uit de documentaires. De informatie is gebundeld in korte paragrafen, omringd door prachtige tekeningen in zachte kleuren. Foto’s uit de documentaires tref je hier niet aan, maar de duidelijke illustraties maken dit ruimschoots goed.
Natuurlijk vraagt dit boek ook aandacht voor het ingrijpen van de mens op onze oceanen. De laatste pagina’s roepen op om ‘oceaanheld’ te worden. Een aantal wetenschappers wijden hun leven aan het redden van onze oceanen, maar iedereen kan een steentje bijdragen door energie te besparen, te consuminderen en te hergebruiken.
‘Blauwe planeet’ is een mooi informatief boek, dat niet enkel jonge lezers zal boeien maar hen ook oproept tot zorgzaam omgaan met het milieu.
Lut Vanderaspoilden
Doetip
Lessuggesties om in de klas met dit boek te werken vind je op de website van uitgeverij Lemniscaat: https://www.lemniscaat.nl/files/ls9789047713036.pdf