Binnen bij de buren

Onze recensie

Een klein meisje met rode laarsjes, gele regenjas en groene kikkerparaplu woont op de zevende verdieping van een flatgebouw. Wanneer ze de trap opklimt naar haar woning, komt ze voorbij de deuren van de 6 buren. Elke deur ziet er anders uit en haar fantasie slaat op hol.  Modderige pootafdrukken… zou daar een tijger wonen? De verdieping met het wiel naast de deur: daar woont vast een circusfamilie. Op de vierde verdieping gaat net het licht uit. Daar moet dus een vampier wonen. Op de zevende verdieping prijkt de doodgewone deur van haar saaie ouders. Maar toch houdt ze van hen!

Dit boek bevat weinig tekst, maar des te meer illustraties. De illustrator (tevens ook de auteur) speelt met de tegenstelling tussen telkens een sobere prent (de traphal) en een overvolle prent waarin de fantasie van het meisje tot leven komt. Elke kamer is gevuld met tientallen details waarop je maar niet uitgekeken raakt. Zo probeert  elk lid van de circusfamilie een andere stunt uit. Vader en moeder hebben verschillende tatoeages op de armen. Een getatoeëerde olifant leert drinken met een rietje aan een tafel vol lekkere hapjes. Overal slingeren circusspulletjes en daartussen liggen of zitten de circusdieren. Aan de muur hangen circusaffiches. Zo heeft elke kamer een eigen thema en straalt die een heel aparte sfeer uit. Maar het boek bevat nog een extraatje. De hamster van het meisje is verdwenen en verstopt zich in elke kamer. Zoeken maar!

Een leuk boek om samen met één of een paar kinderen van te genieten. Voorlezen voor een grotere groep lukt moeilijker door de vele details in de tekeningen

Lut Vanderaspoilden

 

Doe-opdrachten

Op de website van de uitgeverij (www.vierwindstreken.com) kan je een burenboekje (=vriendenboekje) downloaden en kleurplaten van 3 verschillende kamers.

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur