Benjamins boom

Benjamins boom

Onze recensie

Benjamin wil mama een mooi verjaardagsgeschenk geven. Zijn grote zussen zijn al druk in de weer. Roos maakt een mooie tekening en Isabel bakt straks een taart. Ze sturen hem weg, hij is te klein om te helpen. Die nacht ziet Benjamin in zijn droom een mooie boom met tere roze bloemen. De volgende dag vertelt hij opa dat hij mama een mooie boom wil geven voor haar verjaardag. ‘Hier’, zegt opa terwijl hij een klein takje uitgraaft en in een pot met aarde zet. Benjamin vindt het takje maar niks. Hij verstopt het achter de bonenstruiken.

De volgende dag heeft Benjamin dus geen geschenk voor mama. In de herfst, terwijl hij met mama in de tuin werkt, vinden ze de vergeten pot met het stekje. Benjamin vertelt boos dat dit zijn verjaardagsgeschenk moest worden, maar dat het een STOMME stok is! Maar mama ziet de kleine boom voor zich en ze plant hem vlak bij het keukenraam. ‘Wacht maar!’ fluistert ze.

De kleine boom doorstaat het gure winterweer en op een dag staat de sierkers zomaar te bloeien in de sneeuw. ‘Dank je wel Benjamin voor dit schitterend verjaardagscadeau’, zegt mama . Vele winters gaan voorbij. Roos is intussen een tekenaar en Isabel werkt als kok in een grote stad. Benjamin maakt films over tijgers, insecten en bomen in het regenwoud. Op een dag keert hij terug naar de tuin. De kleine boom is gegroeid. Bedekt met winterbloesems is dit echt de mooiste boom van de wereld. Opa had toch gelijk !

Benjamins boom is een schitterend prentenboek dat kinderen gevoelig maakt voor het wonder van de natuur, voor de wisselende seizoenen en de traagheid waarmee bomen en planten groeien. Dat vergt geduld en geloof. Mama vermoedt dat het stekje een mooie sierkers zal worden, Benjamin moet dat nog leren. Niet alleen het kleine stekje is veelbelovend, ook de kinderen uit het verhaal ontwikkelen zich tot waardevolle mensen die hun talenten ontplooien. Het talent dat in hun kindertijd al in de kiem aanwezig was – koken, tekenen en liefde voor de natuur -komt later tot volle wasdom.

Rita Ghesquiere

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur