“Virginia Woolf, mijn tante, de schrijfster, mijn leermeesteres, onze vriendin. Ze was weg”. Quentin en Angelica gaan op zoek naar wat er gebeurd kan zijn met Virginia. Dit doen ze door samen hun verhaal op te schrijven. Ze ontdekken dat ze elk hun eigen lezing hebben van hun herinneringen. Je leert de rol van hun moeder, schilderes Vanessa Bell, kennen en je krijgt een inkijk in het leven van andere kunstenaars uit de Bloomsbury Groep.
Anders dan wij brengt een meeslepend verhaal dat je direct meeneemt in de wereld van kunstenaars. In elf hoofdstukken krijg je stap voor stap het verhaal van een wonderlijk samengesteld gezin. De jongeren Quentin en Angelica typeren de tijdsgeest vanuit een jeugdige opmerkingszin. Tussen die elf hoofdstukken is er telkens een hoofdstuk ‘Virginia’ waarbij je weer in maart 1941 terechtkomt en de zoektocht meemaakt tot het slotakkoord in april 1914.
Door die afwisseling wordt een spanningsboog opgebouwd waarbij je tot het einde geboeid blijft, ook al vermoed je vanaf dag 1 de afloop. Levensechte dialogen leren op een heldere manier wat “anders dan wij” betekent. Geniet even mee : “Mama houdt niet van gewone mensen,” zei Julian. ‘Waarom niet?’ ‘Van gewone mensen wordt ze verlegen. Dan weet ze niet wat ze moet doen.’ ‘Waarom niet?’ ‘Omdat ze dat nooit heeft geleerd. En gewone mensen zoals jouw vriendinnetjes vinden ons een beetje raar.’
….
Lieve Lams