Allemaal Mensen

Allemaal Mensen

Onze recensie

De auteur geeft in dit beeldboek een indruk van de samenleving met oog voor contrasten, gelijkenissen en verschillen tussen mensen. Op elke pagina staat een afbeelding in zeefdruk van een individu of een groep met bijhorend kernwoord. De stijl van de tekeningen is abstraherend. Het beperkte kleurenpalet heeft een zeker retrogehalte. Het boek wil de rijkdom en de complexiteit van de mensenwereld laten zien. De mensen worden soms alleen voorgesteld (kampeerster, visser, kluizenaar) maar ook in groep (genodigden, wandelaars, toeristen, vakantiegangers).

De auteur ordent en herordent hen in steeds wisselende categorieën. Hij zoekt via de prenten naar onderlinge relaties, naar wat mensen met elkaar verbindt. Binnen het gezin zijn ze vader of moeder, een koppel of alleenstaand. Maar ook in andere situaties speelt de onderlinge relatie een rol. De lerares heeft leerlingen nodig, de klanten een dienster, de jockey gokkers. De politie zoekt de dief, de lifter een bestuurder. Mensen zijn vaak herkenbaar aan hun leeftijd (baby) of hun kledij (monnik). Ze worden benoemd naar het beroep dat ze uitoefenen (postbode) of de sport die ze beoefenen (wielrennen).

Soms vervullen objecten de rol van verbindingsteken: zowel uit de mond van de roker als van de koukleum stijgt een wolkje op. Objecten krijgen binnen een bepaalde context ook een andere betekenis. De glazenmakers installeren de winkelruit, maar voor de lekkerbek vormt ze een obstakel. De metselaars bouwen met stenen iets op, de grondwerkers breken het af. De houthakker en de beul hanteren allebei de bijl. Het instrument van de bioloog en van de sterrenkundige lijkt op elkaar, maar de proporties zijn erg verschillend. De herder ontleent zijn status aan de levende dieren, de slager werkt met dode dieren. Door dit eindeloos spel van gelijkenissen en contrasten scherpt Blexbolex de aandacht.

Het boek nodigt volwassenen uit om samen met kinderen te zoeken naar samenhang en betekenis. Rond elke plaat kan ook een verhaal gesponnen worden. Jonge kinderen ontdekken in het boek beslist een aantal nieuwe woorden en minder bekende begrippen. Allemaal mensen bevat ook een aantal types uit de mythologie (cycloop, centaur) en de sprookjeswereld (zeemeermin, kabouter, reus). Een verrassend kijk- en associeerboek voor jong en oud dat zowel de creatieve ziel als het kunstzinnige oog stimuleert.

Rita Ghesquiere

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur