Ademelfje, ben je wakker?

Ademelfje, ben je wakker?

Onze recensie

Ssssssssssssst… Ik ben het ademelfje. Ik woon diep van binnen, bij jou, op meerdere plekjes in je lijf. Ik woon daar met heel veel andere elfjes. Je kunt ons voelen. Adem maar eens rustig in… en uit… Voel je iets bewegen? Dan heb je ons wakker gemaakt met jouw adem. Wij brengen sterretjes, van licht en liefde. We laten je stralen. Zo ben je nooit alleen.

In dit boek worden kinderen meegenomen op een reis naar hun eigen innerlijke kracht en ontdekken ze op speelse wijze en via elfenpersonages het effect en de kracht van ademen. Maar de elfjes die in hun lichaam wonen, brengen ook emoties, dromen en verlangens. Zo leren jonge lezers energie te putten uit hun ademhaling en ambities, zowel in positieve als negatieve situaties. Lichaamsbewustzijn is iets dat je ontwikkelt, waarin je groeit.

Voor kinderen is het niet makkelijk om hun gevoelens te uiten, of duidelijke pijn te herkennen, of zelf te beseffen wat ze eigenlijk voelen of waarmee ze worstelen. Via dit boek werk je vanuit een ademhalingsbewustzijn ook op hun cognitief en emotioneel niveau. Zo leren ze als kind al rust en vertrouwen te vinden door ademhalingsoefeningen en bewust om te springen met spanningen in hun lichaam.

Als prentenboek is het misschien minder kwalitatief uitgewerkt. Tekst en tekeningen komen duidelijk niet van een ervaren auteur of illustrator. Maar inhoudelijk is dit kinderboek wel erg geschikt als werkboek voor ouders, leerkrachten en vooral therapeuten om met jonge kinderen via een toegankelijk elfenverhaal en grote praatprenten te werken op ademhaling en relaxatietechnieken aan te brengen. Via de ademhaling bewerkt, regelt en onderdrukt de mens namelijk zijn gevoelens en kan hij een open en rustige geest creëren.

Dit boek leert kinderen al van jongs af de ademhaling als een soort van hulpmiddel of gereedschap te gebruiken om de eigen ik te ontdekken en in balans te krijgen of te houden. Kleine piekeraars zullen met deze creatieve psychologische lectuur zeker gebaat zijn. Het grote formaat en de geplastificeerde pagina’s lenen zich er overigens toe om met white board stiften bewerkt te worden. Kinderen kunnen tekst en tekening dus aanvullen met eigen verhalen, ervaringen en bedenkingen. Die kunnen later weer uitgewist worden, in een later stadium, wanneer de kinderen gegroeid zijn in hun spirituele ontwikkeling en lichaamsbewustzijn en mogelijks nieuwe inzichten en ervaringen kunnen noteren. Op die manier kunnen ze de elfjes in hun lichaam, zichzelf, alsook de mensen in hun omgeving, laten stralen.

– Door Annelies Marin –

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur