Achter de heuvels

Achter de heuvels

Onze recensie

Innocent woont met zijn moeder, zijn broertje Trésor en zus Blandine in een klein Afrikaans dorp. Zijn vader is gestorven. Bij de dood opa heeft moeder het moeilijk om opnieuw de hoge kosten van de begrafenis te betalen. Haar broer en de chef van het dorp zetten haar onder druk om een stuk grond te verkopen. Maar hoe moet ze dan haar kinderen te eten geven ?

Er volgt een boosaardig plan. Als Innocent naar de stad gaat om daar te werken, zal ze veel geld krijgen. Hoewel moeder dat geen goed idee vindt, geeft Innocent toe omdat hij hoopt dat zijn familie zo een beter leven krijgt. Maar Innocent slaagt er niet in om te doen wat zijn baas verwacht: dure dvd’s verkopen op de markt. Als hij betrapt wordt bij een diefstal wordt hij samen met zijn vriend Victor verder doorverkocht aan de eigenaar van een steengroeve. Het leven is er zo hard dat Victor bezwijkt.

Net op tijd wordt Innocent gered door de politie. Zal hij zijn familie ooit nog terugzien? Achter de heuvels laat zien hoe kinderen verhandeld en uitgebuit worden, vaak tegen de zin van hun ouders in. Die handel kan alleen maar bloeien omdat veel machthebbers op zoek zijn naar hun eigen profijt en misbruik maken van hun positie. De oom van Innocent heult mee met de dorpschef en via chantage dwingen ze Innocent om te vertrekken. Wellicht is het geld dat ze zo binnenrijven nooit bij de moeder van Innocent terecht gekomen.

In de stad blijkt de situatie van de uitgebuite kinderen uitzichtloos. Ze moeten mensen aanklampen op de markt en waardeloze spullen verkopen. Een onmogelijke opgave. De groepsdruk om geld binnen te brengen is zo groot dat ze soms illegale dingen doen. Wie een fout maakt of in aanraking komt met de politie wordt echter gewoon gedumpt. In de steengroeve wacht zware arbeid die hun krachten te boven gaat. Een mensenleven is er van geen tel. Het verhaal van Innocent toont op een ontroerende manier het trieste lot van kinderen die opgroeien zonder rechten en dat vaak met de dood betalen.

Rita Ghesquiere

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur