1-2-3...- bijna

1, 2, 3… Bijna!

Onze recensie

Jelle Cleymans en zijn mama Karin Jacobs kunnen er maar niet genoeg van krijgen. Na twee cd’s vol swingende gedichten ligt nu ook 1, 2, 3… Bijna! in de rekken, een reeks grappige, vrolijke versjes voor peuters en kleuters, dol op deugnieterij!

De meeste doeversjes en -liedjes nodigen de jonge lezer uit om snode plannen te smeden. Snoep afbedelen, in je neus pulken, op je vingers zuigen, dik slijm laten neerploffen op de vloer, groene en gele bellen blazen met je neus, allemaal komt het aan bod. Andere rijmpjes hebben dan weer een leerrijk karakter. Je jas dichtknopen, flink op het potje gaan, op je vingers tellen, kleuren herkennen, hoofddeksels benoemen, dankjewel en alsjeblieft zeggen, met mes en vork eten, je tanden poetsen, diverse prentjes in twee knippen en samensmelten tot vreemde wezens…

Met de hulp van de teddypeer, de dommedaris, meneer dankjewel en de kangaroekoekoe gaat het als een fluitje van een cent! In aanstekelijke rijmpjes tonen moeder en zoon hoe het moet en hoe je het helemaal zelf onder de knie krijgt! Een reeks synoniemen vergroot de woordenschat van elk kind en – voor wie het nog steeds niet begrepen heeft – staat de zedenles vaak expliciet aan het einde van het lied. Af en toe wordt het iets te belerend, maar al bij al blijft deze gedichtenbundel een feestelijk taalavontuur.

Na het succes van Op een surfplank naar de maan en Foetsie! richt actrice Karin Jacobs zich in deze bundel tot de allerkleinsten. Haar zoon, zanger en acteur Jelle Cleymans, zet opnieuw de leukste gedichten op muziek.

In de illustraties van Frow Steeman komen de knotsgekke figuren uit de versjes helemaal tot leven. In tegenstelling tot Op een surfplank naar de maan draagt Jacobs hier geen gedichten voor in haar eentje. Erg jammer, want lang niet elke ouder kan bij het voorlezen zo veel klankrijkdom aan de dag leggen als Jacobs, die met haar expressieve stem heel Vlaanderen entertaint.

Samen met haar zoon trekt ze rond in tal van scholen, waar de kinderen uit volle borst meezingen. De première van 1, 2, 3… bijna! vond plaats in kleuterschool Het Kompas, waar kleine Jelle zijn prilste kapriolen uitspookte…

Als je de gedichten mag geloven, was hij zeker geen braaf kind: ‘Ik wil het grootste stukje taart, de duurste boekentas, het strand voor mij alleen en de allersterkste broer, waar iedereen wat bang voor is… En krijg ik niet wat ik graag wil, dan ga ik vreselijk tekeer.’

De muziek onderstreept al die grillen. Van elke ondeugende streek laat pianist Florejan Verschueren een speelse ondertoon afdruipen, met vingervlugge nootjes en huppelende ritmes. Uiterst geschikt als je de oude kinderliedjes beu bent, om lachend en swingend de wereld te ontdekken!

– Door Ellen Kil –

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur