Windkracht Merel

Auteur:

Caja Cazemier

Illustrator:
Aantal pagina's: 188
Uitgever: Ploegsma
Jaar: 2010

Waarover gaat het boek

Merel is een meisje met ADHD. In dit boek lees je hoe zij de gewone dingen in het leven ervaart: als heel druk. Haar thuissituatie speelt daar ook een rol in: haar ouders zijn gescheiden. Haar moeder woont nu samen met een vrouw en diens tienerdochter. Haar vader heeft een vriendin met 2 kinderen uit haar vorige relatie en er is een baby op komst. Met haar broer kan Merel ook helemaal niet opschieten. Omdat ze soms bij moeder woont, en soms bij vader, is Merels leven nog chaotischer. Het lijkt wel een wervelwind… vandaar ‘windkracht’ Merel.

Op een dag ziet Merel een affiche voor een talentenjacht. Ze besluit deel te nemen. Van haar stiefzus krijgt ze veel hulp en ze oefent hard, toch verknoeit ze de auditie. Dan krijgt Merel in de musicalles te horen dat er een grote auditie is voor een musical en waagt ze opnieuw haar kans. Wie weet lukt het dit keer wel?

Wat wil het boek ons vertellen

In dit boek wervel je mee in het leven van Merel, je voelt de chaos! Door wat de verteller je meedeelt, kun je ook heel goed voelen hoe de anderen reageren op Merels drukte. Je leest hoe sommige mensen hier goed mee om kunnen en anderen het helemaal fout aanpakken.
Er worden ook oplossingen geboden voor in de klas. Bijvoorbeeld: een wiebelkussen voor iemand die niet kan stilzitten, een mp3-speler om zich beter op één ding te kunnen concentreren, aparte plaats krijgen waar niet veel afleiding is tijdens toetsen…
Je merkt wel dat sommige dingen misschien een beetje overdreven zijn. Merel haar thuissituaties is zo ingewikkeld. Ze krijgt naast haar ADHD nog eens alles wat fout kan gaan in een gezin erbij… Toch kruip je even in de wervelende huid van windkracht Merel en ontdek je hoe het drukke leven is van iemand die ‘anders’ is, veel energie heeft en niet graag stilzit.

Leuke weetjes

De laatste pagina in het boek gaat over de schrijfster. Daarin vind je leuke weetjes en info over haar. Caja Cazemier vertelt er dat ze vanuit haar ervaringen als leerkracht schrijft en over thema’s die heel up-to-date zijn voor jongeren (zoals situaties en problemen waarmee jongeren te maken hebben).
Wie weet wil je na het lezen van Windkracht Merel ook andere boeken van Caja Cazemier lezen?

Nog meer info over die boeken en de auteur vind je alvast op haar webstek:
www.cajacazemier.nl/home.html

Wil je meer leren over dit onderwerp

Een ander leuk boek over een wervelwind met veel energie die niet goed kan stilzitten, is Zit stil! van Peter-Jan Sioen: www.lees-wijzer.be/jongeren/boek/zit-stil.

Op onderstaande websites vind je meer info over ADHD!

www.zitstil.be
www.hersenstorm.com

Gerelateerd nieuws