Wij zijn allemaal moleculen

Auteur:

Susin Nielsen

Illustrator: Minna So
Aantal pagina's: 269
Uitgever: Lemniscaat
Jaar: 2016

Waarover gaat het boek

Stewart wilde altijd al graag een zusje. Maar zijn moeder raakt niet zwanger wel ernstig ziek. Kort daarna sterft ze aan kanker. Samen met zijn vader probeert hij te overleven. Mama is nog overal aanwezig in hun huis en soms zoekt hij troost bij Schrödinger, zijn poes. Het leven staat echter niet stil. Leonard wordt verliefd op Caroline, een collega die gescheiden is en hij besluit om in haar ruime woning in te trekken. Stewart moet dus het huis waar zoveel dingen aan mama herinneren achterlaten. Hij verandert ook van school omdat dat gewoon handiger is. Maar hij krijgt wel een stiefzus, want Caroline heeft een dochter Ashley. Maar Ashley zit niet te wachten op een broer. Ze vindt Stewart klein en onaantrekkelijk, ook al is hij slim. Ze noemt hem stiekem 'de griezeldwerg' of 'Spuwart'. Ashley heeft de scheiding van haar ouders helemaal niet verwerkt en nog minder het feit dat haar vader een homo is. Ze schaamt zich ervoor en ze vreest dat al die veranderingen haar imago op school schaden. Dat Stewart bovendien bij haar in de klas komt maakt alles nog moeilijker.

Maar als hij haar onverwacht in contact brengt met Jared, een jongen die hem pest, wordt ze milder. Jared is echter niet de droomjongen die Ashley in gedachten heeft. Hij is brutaal en gemeen en vooral uit op zijn eigen pleziertjes. Ashley is voor hem gewoon 'een teef'. Dat Jared geen 'kwaliteitsmens' is, beseft Stewart veel sneller dan Ashley.
Als het oudejaarsfeestje uit de hand loopt is hij koelbloedig genoeg om snel op te treden.

Wat wil het boek ons vertellen

In dit boek vertellen Stewart en Ashley om de beurt wat hen overkomt. Daardoor weet de lezer vaak meer dan de personages en beseft hij beter waarom alles zo moeilijk ligt. Ashley bijvoorbeeld hecht enorm veel belang aan haar uiterlijk en vooral aan de mening van haar vriendinnen. Ze zit gevangen in een wereld vol vooroordelen en reageert vaak arrogant of emotioneel. Ze leeft zich niet in, in Stewart die een moeilijke periode van rouw achter de rug heeft. Stewart heeft door de dood van zijn moeder en de vriendschap met zijn vader meer incasseringsvermogen. Hij beseft hoe moeilijk de situatie is en wil zijn vader niet teleurstellen. Hij zoekt naar oplossingen en probeert de zaak zoveel mogelijk te ontmijnen. Hij staat open voor nieuwe dingen en is handig in het bedenken van oplossingen. Zijn 'to do' lijst voor de nieuwe school is daar een goed voorbeeld van. De band met zijn overleden moeder is heilig, net als zijn kat voor wie hij door het vuur gaat. Daar communiceert hij ook duidelijk over.
Leonard en Caroline proberen zo goed als mogelijk een nieuwe gezinssituatie op te bouwen, maar ze onderschatten de gevoeligheden en vooral het ondermijnende gedrag van Ashley.
Het verhaal krijgt een positief einde. Stewart had al vrienden gemaakt op school, maar de gebeurtenissen zorgen er voor dat hij echt geliefd wordt. Ashley ontdekt waar het echt op aan komt. Ze leert met andere ogen kijken naar haar vader en zijn vriend, naar Stewart en naar haar klasgenoten.

Leuke weetjes

De titel Wij zijn allemaal moleculen staat voor verbondenheid. Stewart gelooft dat ook na de dood van iemand kleine deeltjes (atomen) achterblijven en verder leven. Daarom is het dekentje dat zijn moeder voor hem breide zo belangrijk. Het schept verbondenheid.

Stewart geeft zijn kat de naam Schrödinger omdat hij van wetenschap houdt. Hij verwijst zo naar een gedachte- experiment dat Erwin Schrödinger beroemd maakte. Op pagina 78 legt hij de theorie uit aan Ashley, die zijn redenering helaas niet kan volgen.
Meer informatie over Schrödingers kat vind je op:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Schr%C3%B6dingers_kat
http://wetenschap.infonu.nl/wetenschappers/126571-schrodingers-ka...

Wil je meer leren over dit onderwerp

Stein knap en het mysterie van de parallelle universums is een ander boek over hetzelfde onderwerp

http://www.lees-wijzer.be/jongeren/boek/stein-knap-en-het-mysteri...