Warhorse

Auteur:

Michael Morpurgo

Illustrator:
Aantal pagina's: 148
Jaar: 2011

Waarover gaat het boek

Alweer een verhaal over de Eerste Wereldoorlog, zou je kunnen denken. Ja, dit is een zoveelste oorlogsverhaal, en tegelijkertijd is het helemaal anders. Waarom? Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Joey, een paard. Als veulen komt hij op de boerderij van Alberts vader terecht. Albert is dolblij met het paard. Tussen hen groeit een wederzijds begrip, en al gauw zijn Albert en Joey onafscheidelijk: Ik wist dat ik een vriend voor het leven had gevonden, dat er meteen, instinctief, een band tussen ons was ontstaan. Maar buiten de boerderij gaat het er niet zo idyllisch aan toe, want de Eerste Wereldoorlog barst los. Albert en Joey worden weer gescheiden wanneer Joey wordt verkocht aan het leger. Daar begint voor het paard een hele reeks omzwervingen.

Joey komt terecht bij Kapitein Nicholls. In het leger zijn kapitein Nicholls en kapitein Steward onafscheidelijk. Daardoor staat Joey ook altijd zij aan zij opgesteld met Jamies paard, Topthorn. Het is Topthorn die hem op zijn gemak stelt: Mijn steun en toeverlaat was Topthorn, die van het begin tot het einde kalm bleef. Na een offensief worden de paarden krijgsgevangen genomen door de Duitsers. Die brengen hen onder bij Emilie en haar opa. En dat doet hen heel wat: Topthorn en ik waren nu doorwinterde oorlogspaarden en dat hield ons misschien wel op de been [… ] maar er was meer: de hoop dat we die avond terug naar de stal konden en dat onze kleine Emilie daar dan ook zou zijn om ons liefdevol te verzorgen. Maar zaken veranderen snel in oorlogstijd, en ze worden opgeëist door een voorbijtrekkende groep soldaten. Die zetten hen in om kanonnen te trekken. Ook de omstandigheden gaan er sterk op achteruit: Maar de gevechten leken steeds heftiger te worden en langer door te gaan, zodat we harder moesten werken […]. Thopthorn houdt het niet meer vol. Na diens dood is Joey helemaal uit zijn lood geslagen en dwaalt hij rond in het niemandsland. Daar wordt hij als bij wonder gevonden door Britse soldaten, die zich over hem ontfermen, en voor hij het weet, staat Joey weer oog in oog met Albert!

Wat wil het boek ons vertellen

Wie dit allemaal een beetje onwaarschijnlijk vindt, kan ik niet echt ongelijk geven. Bij momenten is het wel net alsof je een sprookje aan het lezen bent. Het verhaal vertrekt ook vanuit een duidelijke tweedeling tussen goede en slechte personages. De leidraad hierbij is Joeys intuïtie. Maar de personages zijn absoluut geen karikaturen. Elk hoofdpersonage vindt een houvast in een van de andere personages, en biedt dat personage later ook zelf houvast. Zo is Joey eerst een houvast voor Albert, en wordt Albert op zijn beurt een houvast voor Joey. Iedereen is zo aan elkaar gelinkt, met Joey als bindende factor. Maar wat Morpurgo meesterlijk doet in dit verhaal is balanceren: het is niet allemaal rozengeur. De oorlog is op geen enkele pagina ver weg. De vuile kant van de oorlog en zelfs van de mens wordt nergens onder het tapijt geschoven. Daarnaast worden de sterke banden die kunnen ontstaan tussen mens en dier en hoeveel die voor beiden kunnen betekenen prachtig beschreven.

Leuke weetjes

Michael Morpurgo is een Engelse auteur. Hij studeerde Engels en Frans aan de Londense universiteit en werd onderwijzer. Door het werken met kinderen en jongeren ontdekte hij zijn passie voor het schrijven.
Wil je nog meer over Michael Morpurgo te weten komen of heb je zin in meer leesmateriaal? Neem dan een kijkje op zijn website: www.michaelmorpurgo.org. Let wel, de website is in het Engels.

Op onderstaande websites vind je Nederlandstalige info terug over deze bijzondere auteur:
www.leesplein.nl
www.literatuurplein.nl

Wil je meer leren over dit onderwerp

Op Lees-Wijzer zelf ontdek je nog andere boeken van deze auteur:
http://www.lees-wijzer.be/begeleider/zoeken/results/morpurgo