Tobie Lolness

Auteur:

Timothée de Fombelle

Illustrator: François Place
Aantal pagina's: 380
Uitgever: Querido
Jaar: 2008

Waarover gaat het boek

Tobie Lolness is een held van slechts anderhalve millimeter met grootse daden en een groot hart. Hij moet de ondergang van een volk en zijn thuis zien te redden. In Op de vlucht en het vervolgverhaal De ogen van Elisha wordt verteld hoe de kleine Tobie dat doet. In het eerste boek is Tobie erg eenzaam. Hij wordt verbannen en raakt zijn familie, vrienden en geliefde kwijt. Maar in het vervolgverhaal ontvangt hij een hoopvol bericht. Tobie gaat terug op zoek naar zijn ouders… én zijn geliefde. Maar zijn zoektocht wordt een heuse strijd!

Wat wil het boek ons vertellen

Timothée de Fombelle schrijft over een kleine natuurwereld vol spanning en avontuur. Hij speelt met flashbacks, sprongen in de tijd naar het verleden. Daarmee moet je als lezer telkens nieuwe puzzelstukjes verzamelen om het totale plaatje uiteindelijk bij elkaar te sprokkelen. Al de personages hebben hun eigen geschiedenis, met soms vreemde en spannende geheimen.
Sommige personages zijn goed, andere slecht… en sommige personages veranderen doorheen het verhaal. Het is niet altijd makkelijk om te weten wie nu goed of kwaad is!

Tobie en de andere personages vechten voor hun eigen plekje, hun volk en vooral hun eigen leven. Ze ervaren allerlei problemen, net als de mensen in onze wereld: niet genoeg eten, niet genoeg geld, milieuvervuiling, ruzie, oorlog, uitgestoten worden…
Maar ze maken ook waarde(n)volle dingen mee. Ze leren wat vertrouwen is, hoe je je beloften moet nakomen, eerbied en vriendschap, liefde, familie, het gevoel van samen te zijn met je volk, het verzorgen van de natuur en haar bewoners.
Zo kom je langzaam aan tot vrede, genezing, geluk en een zonnetje (letterlijk en figuurlijk) in je leven.
En dat is Tobie zijn grootste wens...

Leuke weetjes

Op de vlucht werd bekroond met een Zilveren Griffel 2008.

Gerelateerd nieuws