Stein Knap en het mysterie van de parallelle universums

Auteur:

Christopher Edge

Illustrator: Matt Saunders en Spike Gerrell
Aantal pagina's: 200
Uitgever: Meis & Maas
Jaar: 2017

Waarover gaat het boek

Na de dood van zijn moeder blijft Stein met een hoofd vol vragen achter. Waar is zijn moeder eigenlijk? Wat betekent dat hemel? Zijn beide ouders waren altijd met kwantummechanica bezig. Steins vader vlucht weg in zijn onderzoek. Opa ontfermt zich over Stein, maar toch voelt hij zich vaak erg alleen. Op school wordt hij bovendien gepest.
Stein besluit om zelf uit te zoeken of hij zijn moeder in een andere wereld kan vinden. Hij leest over het experiment van Schröder, een beroemde wetenschapper en waagt zijn kans. En kijk het lukt.
Met eenvoudige middelen belandt Stein samen met de kat van de buurvrouw in een alternatieve wereld. De eerste ervaring is niet leuk. De andere Stein is een heel vervelende nare jongen die de komst van een kloon broer niet waardeert. Zijn moeder is gestorven toen hij nog maar een baby was. Hij heeft haar nooit gekend. Stein Knap ontdekt dat de auto's aan de andere kant van de weg rijden, dat juf Benjamin er in deze wereld heel erg oud uitziet, dat hij wegens pestgedrag niet naast zijn vriend Kilan mag zitten, terwijl die pestkop Victoria Barnes hier poeslief lijkt. Er loopt dus veel verdraaid en verkeerd in deze wereld. Het bezoek van de klas aan het museum wordt een ramp en Stein Knap wordt meteen van school gestuurd. Dat maakt opa Joe erg verdrietig. Maar als nare Stein zijn plaats in de kartonnen doos wil innemen is er slechts een oplossing: wegvluchten naar een ander universum. In die tweede wereld is hij een meisje. Ook zij mist haar mama die stierf in een auto-ongeval. Sindsdien zit Steintje in een rolstoel. Zijn beste vriend Kilan is een beetje verliefd op haar. Stein zet de onverbeterlijke pestkop Victoria Barnes op haar plaats en bezorgt Steintje een heerlijke avond. Nu weet hij hoe fijn het zou zijn om een zus te hebben. Knappe Steintje helpt hem om alles weer in orde te brengen zodat hij kan vertrekken naar een volgend universum. Na nog twee experimenten belandt Stein Knap weer veilig in zijn eigen wereld. Op elke andere plek heeft hij iets geleerd.

Wat wil het boek ons vertellen

Stein Knap vindt zijn moeder niet terug, maar hij beseft steeds beter dat andere kinderen in een gelijkaardige situatie ook veel moeten verwerken. De nare Stein heeft zijn moeder nooit gekend, Steintje blijft na het ongeval gehandicapt achter. In de laatste wereld hebben vader en zoon het door de slechte economische situatie moeilijk om te overleven. Zo leert Stein stap voor stap het verlies van zijn mama een plaats te geven. Om haar terug te vinden zou hij zelf eerst moeten sterven, maar er is nog zoveel te ontdekken en te beleven in zijn eigen wereld.
De belangrijkste boodschap is echter dat je altijd verbonden blijft met mensen die van je houden, ook al zijn ze gestorven. Intussen weet Stein dat zijn vader zijn moeder net zo erg mist en dat ze samen verder moeten.

Leuke weetjes

De verschillende alternatieve werelden bevatten steeds dezelfde herkenbare ingrediënten telkens met kleine verschillen. De school, de kinderen uit de klas, opa en papa komen steeds terug maar lichtjes anders. Dat geldt ook voor objecten zoals het kettingetje van mama, de kaart en zelfs voor gebeurtenissen zoals de schoolreis of het verjaardagsfeestje van Victoria Barnes. Dat maakt de reis voor de lezer haast net zo spannend als voor Stein Knap. Die veranderingen zorgen ook voor grappige situaties.

Wil je meer leren over dit onderwerp

Spreekt dit boek jou aan dan kan wil je misschien graag nog een ander boek lezen over hetzelfde onderwerp

http://www.lees-wijzer.be/jongeren/boek/wij-zijn-allemaal-moleculen