Meisje jongen Jongen meisje

Auteur:

Harald Nortun

Illustrator: Karolien Raeymaekers
Aantal pagina's: 137
Uitgever: Lannoo
Jaar: 2017

Waarover gaat het boek

Morten en Marit vormen samen een tweeling. Deze zomer logeren ze bij opa en oma. Als grap nemen ze elkaars plaats in: ze lijken immers goed op elkaar. Voor enkele uurtjes zullen ze hun verschillende karaktertrekjes (Morten: stil en rustig / Marit : recht voor de raap en uitbundig) zeker kunnen verbergen. Wat begint als een onschuldig spelletje, wordt al snel erg ingewikkeld, want op de eerste logeeravond sluiten Morten en Marit in hun nieuwe rol als Marit en Morten vriendschap met de buurkinderen, Silje en Stefan. Opeens lijkt er wel geen weg meer terug.

Wat wil het boek ons vertellen

Broer en zus lijken uiterlijk wel op elkaar, maar hun karakters zijn erg verschillend. Thuis is Morten de rustige dromer, die het ‘ruwe’ voetbal schuwt. Later wil hij liefst toneelspeler worden. Zijn zusje daarentegen draagt parfum maar tegelijkertijd gamet ze en speelt ze voetbal. In de buitenwereld verlopen de dingen soms anders dan thuis. Stefan en Marit - de jongens - sluiten een kamp tegen ‘de meisjes’. Samen gaan ze vissen en quadrijden. Morten en Silje blijven achter en doen rustig 'meisjesdingen'. Silje helpt Morten bij het uitzoeken van de juiste kleren, de juiste make-up en haarspeltjes. vindt hij dat nu leuk?
Angst speelt ook een grote rol in dit verhaal. Morten (en Marit) zijn bang dat iemand hun verwisseling zal ontdekken. Wat zouden de mensen dan niet denken? Stel je voor dat je als jongen werkelijk liever meisjeskleren draagt … En wat als opa en oma hun verwisselspelletje achterhalen. Gaat de tweeling echt te ver? Bedriegen ze hun opa en oma en hun vrienden en … misschien ook wel zichzelf?

Meisje jongen jongen meisje is een leuk verhaal dat je doet nadenken over rolpatronen en over de vraag of meisjes en jongens nu echt van elkaar verschillen..