Mare en de dingen

Auteur:

Tine Mortier

Illustrator: Kaatje Vermeire
Aantal pagina's: 23
Uitgever: De Eenhoorn
Jaar: 2010

Waarover gaat het boek

Mare is een levendige en vrolijke meid. Ze wil haar wensen zo snel mogelijk ingevuld zien. Grootmoe is ook zo, ze is dan ook haar beste vriendin. Maar dan wordt grootmoe ziek en verliest ze haar woorden. Mare is de enige die haar echt verstaat. Hun band wordt hechter dan ooit…

Wat wil het boek ons vertellen

Grootmoe en Mare genieten samen van lekkere koeken en snoepjes, ze maken ontdekkingstochten rond de vijver, door bloemenvelden, in bomen… door het leven. Maar als grootmoe ziek wordt, en niet meer in staat is om honderduit te praten en met Mare op pad te gaan, begrijpt Mare er eerst niets van. Ze wordt er zelfs boos van. Grootmoe is een heleboel dingen vergeten. Maar Mare helpt haar te herinneren, via haar tekeningen en hoopvolle aanwezigheid. Mare weet precies wat grootmoe bedoelt en zegt. Ze kan het in haar ogen lezen en plukt de letters voorzichtig uit haar mond. Ook als grootva sterft, is ze er voor haar grootmoeder en troosten ze elkaar. Mare blijft ook in de nieuwe grootmoe diezelfde krachtige en wijze vrouw zien van voorheen. En dat schept net hun warme, onverbrekelijke band.

Leuke weetjes

Mare en de dingen kreeg heel wat prijzen. Kaatje Vermeire werd voor haar prenten bekroond met de Grote Prijs van de Picturale 2010, een tweejaarlijkse prijs voor illustratoren. En in 2010 werd ze in Bologna bestempeld als dé ontdekking van de Internationale Kinderboekenbeurs. Het boek werd intussen al vaak vertaald en in verschillende landen uitgegeven.

Meer info over de auteur van dit verhaal en haar ander werk ontdek je op haar website:
www.tinemortier.be

Meer info over de illustratrice van dit verhaal vind je op:
www.kaatjevermeire.be