Het Boek van de Troost

Auteur:

Kolet Janssen & Rebecca Jonkers

Illustrator: Merel Eykerman
Aantal pagina's: 119
Jaar: 2007

Waarover gaat het boek

Van zodra we groter worden, moeten we afscheid nemen van dingen. Verlies en heimwee horen bij het leven. Speelgoed, of kleren waar we uitgegroeid zijn, moeten we loslaten. Soms moet je ook geliefkoosde plekjes achterlaten, bijvoorbeeld als je verhuist of naar een andere school gaat. Groeien is dus ook ‘een stukje van jezelf loslaten’.
Er zijn vele vormen van afscheid: vriendschappen en verliefdheden die voorbijgaan, echtscheiding, ziekte en ouderdom, dementie... het meest definitieve afscheid is natuurlijk de dood.
Daarover gaat het tweede deel van dit boek: ‘dood’ en ‘rouw’ en allerlei zaken die daarbij horen zoals hersendood of palliatieve zorgen. Je krijgt er antwoorden op allerlei vragen van andere kinderen zoals: Wat gebeurt er na het overlijden met het lichaam? Wat betekent opbaren, cremeren? Wat doet de begrafenisondernemer? Waarom luiden de klokken als er iemand gestorven is, en hoe verloopt een uitvaartdienst? Hebben mensen in andere culturen, zoals de islam en het jodendom, andere gebruiken? Ten slotte zijn er ook korte getuigenissen van kinderen en jongeren die vertellen wat verlies voor hen betekent en hoe ze er mee omgaan.
In de laatste hoofdstukken wordt nagedacht over het leven na de dood. Het boek eindigt met een hoofdstukje over geluk en een hoopvolle boodschap.

Wat wil het boek ons vertellen

Van nadenken over verlies en dood worden veel mensen bang. Maar als je er meer over te weten komt, met dit boek bijvoorbeeld, kun je die angst een plaats geven en misschien zelfs overwinnen. Dood en afscheid horen nu eenmaal bij het leven. Vroeg of laat moet je dingen of mensen loslaten en afscheid nemen. Maar de boodschap van het boek is erg hoopvol: want de mens is op de eerste plaats geboren om gelukkig te zijn en met twee voeten in het leven te staan.

Leuke weetjes

Jeugdauteur Kolet Janssen schreef dit boek samen met haar dochter Rebecca. Ze laat zoals steeds ook kinderen en jongeren zelf aan het woord. Als godsdienstlerares is Kolet Janssen goed vertrouwd met dit onderwerp. Meer over haar en haar ander werk vind je op haar website: www.koletjanssen.be.

Wil je meer leren over dit onderwerp

Wil je meer leren over dit onderwerp, lees dan ook van Brigitte Labbé en Michel Pucch, Leven en dood. Het Spectrum, 2003
Voor jongere kinderen verscheen over dit onderwerp nog:
Pernilla Stalfelt, Het boek van de Dood. Hoogland & van Klaveren. 2001
Oscar Brenifier, Waarom leef ik? Davidsfonds/infodok, 2005

Meer info over rouwverwerking bij jongeren vind je onder andere op onderstaande websites:
www.achterderegenboog.nl
www.jongereninrouw.nl
www.rouwzorgvlaanderen.be
www.gezinspastoraal.be/274/verlies-en-crisissituatie
www.kuleuven.be/thomas/pastoraal/rouwen_op_school/achtergrond.php

Andere boeken over rouw, loslaten en afscheid nemen en een interessant artikel op Lees-Wijzer:
www.lees-wijzer.be/jongeren/nieuws/2012/03/verhalende-troost
www.lees-wijzer.be/jongeren/nieuws/2010/10/tot-ziens-over-loslate...