Help, mijn vader is een puber

Auteur:

Fabien van Kempen

Illustrator:
Aantal pagina's: 93
Uitgever: Clavis
Jaar: 2010

Waarover gaat het boek

Sara, elf jaar, vindt het helemaal niet zo vet cool dat papa vet cool zegt. Die nieuwe cowboylaarzen, dat geelzwarte motorpak en die witgeverfde haren getuigen van weinig smaak en moet hij nou werkelijk zijn tijd verdrijven met gamen en op café gaan?
Haar buurjongen Aaron weet wel beter: rond de veertig krijgen mannen hun midlifecrisis, dat overkwam zijn vader twee jaar geleden ook. Daarna is Mai, de gezondheidsfreak met de ultrakorte spijkerrokjes, gekomen en zijn zijn ouders gescheiden. Sara’s gemoed wordt er niet beter op als papa de eentonigheid van mama’s kapsel en kookkunst begint te hekelen en haar zestienjarige broer, Robbert, mama’s afspraken bekritiseert. Geen wonder dat de sfeer in huis steeds grimmiger wordt en het Sara elke dag meer moeite kost om alle gezinsleden milder te stemmen. Haar laatste ingeving is een romantisch weekendje Ardennen voor haar ouders, maar als papa daarop met Aarons vader Bert, op hun opgelapte motors, richting Namen stuift en niet eens naar haar en mama omkijkt om te zwaaien, stroomt Sara’s emmer over. Tijd voor actie!
Na een riskante treinreis met Aaron en hun voor-het-geval-dat-tas slagen Sara en Aaron erin om tot in de bosjes langs de Naamse kampeervelden te raken. Ze ontdekken de tent, net als vier wapperende handdoeken en een wapperende bh aan de scheerlijn van de tent... Sara besluit om op verkenning te gaan, maar dan is daar plots haar stomverbaasde vader, die een T-shirt draagt met het opschrift Too sexy for my love en een vrouw met lange, blonde haren! Sara voelt de bodem onder haar weg zakken en om het weekend compleet te maken, hadden mama en Robert zich net op deze vaderdag voorgenomen om papa te komen verrassen…

Wat wil het boek ons vertellen

Sara vecht voor het gezinsleven, heeft een groot doorzettingsvermogen en een flinke portie lef. Dat bewijst ze als ze haar vader achterna reist. Ze wordt met heel wat obstakels geconfronteerd, zoals kinderlokkers, een ex-beste-vriendin met borstjes en een vreemde weldoener. Terwijl ontdekt ze dat niet alle pubers zo vervelend zijn als je zou denken. Sara is elf, maar wil niet meer als een kind behandeld worden en liefst wat serieuzer genomen worden door de volwassenen die haar omringen. Ze vindt het verder best vreemd dat die volwassenen op hun leeftijd nog altijd niet weten wie ze zijn. Maar dat is nu net eigen aan een midlifecrisis, hoort ze. Zou die ooit stoppen bij haar vader? En komt het thuis met het gezin wel weer goed?

Leuke weetjes

Dit boek behoort tot de Help-reeks. ‘Help, hoe los ik dit op?’ Die vraag stelt iedereen zich wel eens. Je kent het gevoel dus wel wanneer je wat hulp zou kunnen gebruiken. De meiden in deze serie zeker en vast. In deze serie spelen meisjes dus de hoofdrol. Ze groeien op in een gezin dat net even anders is dan gemiddeld. En daarbij hebben ze vaak hulp nodig, om dingen op te lossen of antwoorden te vinden op hun vragen. Meer info over de reeks vind je op www.fabienvankempen.nl/help.html.

Meer info over de auteur van dit boek vind je op www.fabienvankempen.nl.