Een hondenleven

Auteur:

David Cirici

Illustrator: Steef Liefting
Aantal pagina's: 301
Uitgever: Ploegsma
Jaar: 2017

Waarover gaat het boek

Misschien heb jij een hond? Misschien zou je graag een hond hebben, maar kan of mag dat niet. Misschien ben je een beetje bang voor honden. Een ding weet ik zeker: van de hond Mos zal je beslist houden !

Mos heeft leuke baasjes. Hij houdt vooral van Janinka en haar kleine broer Mirek. Zijn leven verloopt prachtig tot de oorlog uitbreekt. Op een dag verliest hij alles. Het huis ligt in puin, de vier bewoners zijn zoek. Voor Mos breekt er een moeilijke tijd aan. Hij zwerft rond in de verwoeste stad en belandt ten slotte met een aantal andere honden in een verlaten treinwagon. Ze moeten eten vinden en dat is moeilijk want iedereen in de stad heeft honger. Niet alle honden zijn sterk genoeg om te overleven in die moeilijke omstandigheden, waar jagers en andere gelukzoekers hen achtervolgen. Maar Mos heeft geluk. Hij vindt een nieuwe baas. Als de oorlog voorbij is wordt het leven weer goed. En op een dag gebeurt het ongelooflijke. Mos ruikt een bekende geur…Zou dat Janinka kunnen zijn?
Op een kille ochtend liep ik langs de rivier om wat warmte van de zon op te vangen. Opeens rook het een beetje naar Janinka, heel lichtjes, een vleugje maar…

Wat wil het boek ons vertellen

In dit boek leer je ruiken, voelen, denken en naar de wereld kijken door de ogen van een hond. Mos neemt je mee naar de onderkant van de samenleving, naar plekken waar je anders wellicht nooit komt. Alleen wie sterk en slim is kan er overeind blijven.

Maar Mos is vooral een hond om van te houden; een hond ook die van mensen houdt !

Leuke weetjes

David Cirici is een Catalaanse schrijver uit Barcelona. Hij schreef verschillende boeken voor jongeren en volwassenen en hij houdt van honden !