De witte stip

Auteur:

Gerard Van Gemert

Illustrator: Mark Janssen
Aantal pagina's: 142
Uitgever: Clavis
Jaar: 2017

Waarover gaat het boek

Onesmus Malandi woont met zijn ouders, zijn twee broertjes en een kleine zus in Kenia. Het gezin is arm. De ouders werken hard op het land om groeten en fruit te kweken. Soms moet Onesmus zijn vader helpen, vooral als de opkopers van groenten wachten op de oogst.
Dan kan hij niet voetballen met zijn vrienden op het plein voor de school en dat is nu echt het liefste dat hij doet.
Jongens met zoveel talent als Onesmus en zijn vriend Jamar dromen er van om naar de voetbalschool te gaan, een beetje verder op. Daar komen soms buitenlandse talentenscouts kijken. Die kiezen de beste spelertjes uit voor een opleiding in Engeland. Spelen in de Premier League! Dat is ook de droom van Onesmus. Maar zolang de directeur van de voetbalschool hem niet wil toelaten maakt hij natuurlijk geen enkele kans.
En toch! Op een dag kan hij tonen wat hij kan! Misschien komt zijn droom toch nog uit.

Wat wil het boek ons vertellen

De Witte Stip is meer dan een verhaal over alleen maar voetbal. In dit boek leer je ook veel over het leven in Afrika. Het gezin van Onesmus kent armoede. Hun huis is klein en er is geen comfort. De jongens hebben geen echte bal om te voetballen. Het harde werken op het land levert niet altijd veel geld op. Soms is het leven ook echt gevaarlijk. Dat leer je door het verhaal van de buffels en de slang. Onesmus en zijn vriend Jamar moeten knokken om er te komen, maar hun slimme inzet en hun solidariteit worden beloond.

De witte stip blijft een voetbalboek. Je leest over de passen die Onesmus zet, hoe hij met balbezit omgaat of ruimte schept voor anderen in het voetbalspel. Ook de rol van de andere spelers zoals de keeper en de verdedigers en van de coach komt aan bod.

Leuke weetjes

Gerard Van Gemert is bekend om zijn vele voetbalboeken. Voor dit verhaal vond hij inspiratie in zijn ervaringen als ambassadeur van de Stichting Circle4life. Deze stichting zet zich in voor kansarme kinderen in Kenia.

www.circle4life.nl