De vlucht van Omid. Een waargebeurd verhaal over zijn reis naar Nederland

Auteur:

Lysette van Geel en Omid Aghondi

Illustrator: Marieke Nelissen
Aantal pagina's: 156
Uitgever: Moon
Jaar: 2017

Waarover gaat het boek

In dit boek vertelt Omid, een Iraanse jongen, hoe hij met zijn moeder en twee zusjes moest vluchten uit zijn land Iran en in Nederland terecht kwam. Voor Omid valt het zwaar om afscheid te nemen van zijn beste vriend en van Sneeuw, zijn wit konijntje. Hij mist ook zijn vader die in Iran moest blijven. De vlucht zelf is zwaar en moeilijk. Hij en de andere vluchtelingen zitten tijdens hun reis dagenlang opgesloten in een vrachtwagen.

Het boek bestaat uit drie delen. Eerst lees je hoe Omid en zijn familie leven in Iran. In het tweede deel zijn ze op de vlucht. In het derde deel wonen ze in Nederland. Ze zijn veilig en Omid en zijn zusje krijgen een goede behandeling voor hun leverziekte. Toch loopt niet alles even gemakkelijk. Vooral de nieuwe taal - Nederlands - zorgt voor moeilijkheden.

Wat wil het boek ons vertellen

De vlucht van Omid is een waargebeurd verhaal. Toch is dit geen droevig boek. Vandaag komen er veel vluchtelingen naar Europa en ook naar ons land. Als je dit boek leest zal je ontdekken waarom ze dat doen. Je ontdekt ook dat Omid anders is maar toch op jou gelijkt. Hij houdt van veel dingen die jij ook leuk vindt. In Nederland vindt Omid een nieuwe thuis al is het in het begin niet gemakkelijk om alles te begrijpen wat de meester in de klas vertelt.
Misschien ken je andere kinderen die ook gevlucht zijn uit een ver land? Zij kunnen je daar nog meer over vertellen want elke vluchteling heeft toch zijn eigen verhaal.