De laatste wilde dieren

Auteur:

Piers Torday

Illustrator:
Aantal pagina's: 336
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Jaar: 2015

Waarover gaat het boek

De twaalfjarige Kester zit al twee jaar opgesloten in het Spectrum College, een soort tehuis voor ‘Bijzondere’ kinderen, dat wil zeggen kinderen waar het regime geen last mee wil. Volgens Kester is het “de saaiste school van de hele wereld, waar je nooit meer vanaf komt”. Iedereen is er onaardig tegen hem, en buiten is de wereld naar de vaantjes. Alle dieren zijn uitgestorven. Het leven wordt beheerst door ‘formula’, een kunstmatige voeding, de enige die er nog is nu de natuur op sterven na dood is. Dat is tenminste wat de overheid laat geloven.

Alles verandert als er plots een kakkerlak in Kesters kamer opduikt. Hij noemt zichzelf ‘de generaal’. Samen met een troep duiven helpt hij Kester ontsnappen. Ze beginnen een gevaarlijke tocht naar het gebied waar de laatste wilde dieren wonen. Onder leiding van het edelhert trekken ze daarna terug naar de stad, op zoek naar Kesters vader. Hij is professor en kan misschien een middel vinden om het virus dat de dieren uitroeit onschadelijk te maken. Onderweg krijgt Kester steun van Polly en –zij het aanvankelijk met veel reserves- van een wolfsjong. De spanning stijgt als blijkt dat ze worden achternagezeten door de harteloze kapitein Skuldiss, die alle dieren wil uitroeien.

De laatste wilde dieren is bijzonder spannend. Zal Kester zijn vader terugvinden? Kunnen de dieren gered worden? De tocht wordt erg mooi beschreven: je ziet de dieren voor je en leeft met hen mee tijdens de zware tocht. Kester is een echte held. Hij kan doorzetten maar soms twijfelt hij ook aan de hele onderneming. Daardoor is hij herkenbaar.

De andere personages zijn meer types. Generaal Skuldiss is de slechterik van dienst; hij grijnst zelfingenomen, hanteert een gebroken taaltje en is volkomen harteloos. Polly is de zelfverzekerde vriendin van Kester. Wat zij kan grenst soms aan het onwaarschijnlijke. Kesters vader is de typische verstrooide professor met het gouden hart.
Alle dieren krijgen ook een eigen persoonlijkheid en stem: het edelhert praat heel voornaam, de kakkerlak spreekt ‘bekakt’ en de zwarte duif zegt alles omgekeerd. Dat maakt hen herkenbaar, maar misschien klinkt dat voor sommige lezers op de duur ook wat irritant.

Maar de tocht van de jonge held met ‘zijn’ dieren door een bedreigde wereld, is zonder meer bijzonder niet alleen voor wie van dieren houdt, maar voor alle kinderen die ervan dromen om een held te zijn.
Wij zijn alvast benieuwd naar het vervolg.

Wat wil het boek ons vertellen

Het boek speelt zich af in de toekomst, maar de boodschap is zeker ook voor onze wereld belangrijk. Ook in onze wereld zijn er gevaarlijke mensen die het niet goed menen. Sommigen willen snel rijk worden. Ze vinden hun eigen positie en hun eigen profijt belangrijker dan het lot van de andere mensen. Anderen houden geen rekening met de kwetsbare natuur en met het lot van de dieren.

Leuke weetjes

Piers Torday komt uit een schrijversfamilie. Zijn grootvader was journalist, zijn vader is een bekende auteur. Zelf is hij ook filmmaker.
De laatste wilde dieren is het eerste boek van drie. Het tweede boek De dieren van het duister verschijnt binnenkort.

Wil je meer leren over dit onderwerp

Vind je dit een leuk boek, dan kan je ook het tweede deel lezen De dieren van het Duister

http://www.lees-wijzer.be/jongeren/boek/de-dieren-van-het-duister

Opdrachten

Kleur de kaart vooraan in het boek of maak een een landschap in drie dimensies, met speelgoeddieren en geknutselde decors.

Zoek op internet informatie over uitgestorven en/of bedreigde dieren.