De kleine vampier

Auteur:

Angela Sommer-Bodenburg & Nicholas Waller

Illustrator: First Look/Comet/A-Film
Aantal pagina's: 245
Uitgever: De Fontein
Jaar: 2017

Waarover gaat het boek

In dit boek leer je de vampierfamilie von Schlotterstein kennen. Ze zijn samen in Transsylvanië voor een groot verjaardagsfeest. De tienerzoon Rudolph houdt niet zo van familiefeesten en al helemaal niet van de strenge regels van zijn vampierouders. Zonder hun toestemming mag hij nooit weg uit de schuilplaats op de begraafplaats. Maar Rudolph zondigt tegen die regels - gelukkig maar - want zo kan hij zijn oudere broer Frederick redden die door een vampierjager naar beneden gehaald wordt. Roockery de vampierjager is vastbesloten om alle vampiers uit te roeien.

Ver daar vandaan is de familie de Jong aan een vakantie begonnen. Anton de Jong is dol op vampierverhalen. Hij gelooft dat vampiers echt bestaan en kon zijn ouders Bob en Eefje overtuigen om naar het Zwarte Woud te trekken. Ze zullen er logeren in een echt kasteel. De kennismaking met de vreemde bewoners verloopt moeizaam. Bob en Eefje bekijken hun logeerplek met argwaan, maar Anton is opgetogen. Er wacht hem daar inderdaad een heus avontuur met echte vampiers. Uit angst voor de vampierjager keert de vampierfamilie von Schlotterstein terug naar hun oorspronkelijke plek in het Zwarte Woud. Zo maakt Anton kennis met Rudolph en zijn zusje Anna. Samen zullen ze strijden tegen de vampierjager Roockery en zijn hulpje Manus. Kunnen Anton, Rudolph en Anna het pleit winnen?

Wat wil het boek ons vertellen

Dit boek gaat vooral over de strijd tussen de dwaze vampierjagers en de handige jonge vrienden. Anton, de mensenjongen kan zijn vampiers met raad en daad bijstaan. Dat Anna en Anton een beetje verliefd zijn versterkt alleen maar de samenwerking.
De ontmoeting tussen de mensen en de vampiers zorgt voor veel kleine verrassingen. Het is fijn voor Anton dat hij ontdekt dat vampiers echt bestaan, maar hij moet ook leren omgaan met dat 'anders zijn' en slimme oplossingen bedenken voor zijn vrienden. Het verhaal laat zien dat beide families - ook al zijn ze erg verschillend - toch vrienden kunnen zijn en elkaar helpen.

Leuke weetjes

Angela Bodenburg-Sommer bedacht De kleine Vampier al in 1979. Het was toen erg origineel om een bedreigend personage een leuke positieve rol te geven. Otfried Preussler deed dit eerder al met De kleine heks, De kleine waterman en Het spookje.

Vragen

Is het wel zinvol om een boek te lezen als je de film hebt gezien? Voor veel kinderen is dit een leuke ervaring. Het lezen gaat vlotter omdat ze al vertrouwd zijn met het verhaal. Aan de hand van het boek kunnen ze dan op hun eigen tempo het avontuur opnieuw beleven. Een boek legt vaak ook andere accenten. Zo krijg je in dit boek nauwkeurige informatie over de familie von Schlotterstein, over de kwetsbaarheid van vampiers en over het verschil tussen mensen en vampiers.