Dans me

Auteur:

Karla Stoefs

Illustrator: An Candaele
Aantal pagina's: 60
Uitgever: Van Halewyck
Jaar: 2017

Waarover gaat het boek

Dit boek begint als een sprookje. Het gaat over Meisje, haar vriendje Simon, Boom en Spin. Op een dag komt Meisje met haar eekhoorn Simon bij Boom. Ze mag bij hem wonen en is gelukkig. Ze eet en drinkt en praat met dokter Spin. Overdag zorgt Meisje voor Boom. Ze poetst de bladeren, ze stuurt de houtwormen weg en hangt de vlinderpoppen op. Boom zorgt ook voor Meisje. Hij geeft schaduw en waakt als ze slaapt. Ze vertellen elkaar hun dromen en verhalen... 's Avonds schrijft Meisje in haar schrift wat ze die dag gezien heeft. En soms danst ze.

Maar op een dag wordt alles anders. Meisje is moe en heeft akelige dromen. Ze heeft geen zin meer om te eten, te spelen of te schrijven. Ze wil niet ziek zijn, ze wil geen medicijn. Ze huilt. 'Het is beter dat ik ga', zegt ze tegen Simon, maar 'jij kunt niet met me mee.' Simon moet voor Boom zorgen.
Meisje vliegt weg als een vogel. De nachtwind neemt haar mee naar zee. Een golfje brengt haar naar de overkant.

Simon, Boom en Spin blijven achter. Zeven lentes, zeven zomers en zeven herfsten gaan voorbij. Na zeven winters maakt Simon Boom weer wakker. Het is tijd om voor Meisje wat moois te ritselen. En dan is Meisje weer even heel dichtbij.

Wat wil het boek ons vertellen

Dit boek gaat over afscheid nemen en verdriet. Sommige mensen hebben het zo moeilijk dat ze niet langer kunnen leven. Dat is droevig voor wie achterblijft. Wie achterblijft is soms boos, soms verdrietig. Maar na een tijd kan je weer blij zijn om al de mooie herinneringen. Dan ontdek je zoals Boom dat ook wie weg is nog heel dicht bij jou kan zijn.

Leuke weetjes

An Candaele tekende voor dit boek prachtige prenten. Ze laat Meisje spelen, dansen, dromen en vliegen. De kleuren vertellen ons iets over de gevoelens. Is ze blij of juist droevig?