Anna's grote reis

Auteur:

Inez van Loon

Illustrator: Studio Clavis
Aantal pagina's: 222
Uitgever: Clavis
Jaar: 2016

Waarover gaat het boek

Het verhaal begint in 1846. Anna lijkt een doorsnee meisje te zijn. Ze gaat naar school met haar zussen, helpt in het huishouden en mist haar vader die, als zeeman, vaak van huis is. Toch gaat niet alles zo goed als op het eerste gezicht lijkt. Een paar maanden geleden stierf Anna’s broertje Cornelis en het rouwproces vraagt erg veel van het gezin. Vooral de ouders van de kleine Cornelis valt het verlies zwaar, maar ook de drie overgebleven zusjes weten niet goed hoe ze moeten reageren. Het is een grote opluchting wanneer vader Abrahamsz van een lange zeereis terugkeert naar huis. Helaas moet hij al snel opnieuw uitvaren… Omdat hij zijn familie niet wil achterlaten in deze moeilijke periode, neemt hij hen mee op een avontuurlijke reis naar Nederlands-Indië. De reis doet iedereen goed en brengt nieuwe vriendschappen, maar vooral de terugweg naar Nederland heeft een grote verrassing in petto…

Anna’s grote reis is een heel erg leuk boek, maar je hebt even tijd nodig om in het verhaal te komen. Eens de reis naar Nederlands-Indië is ingezet, loopt het wel vlot. Jammer dat er soms Indische woorden gebruikt worden, al draagt dat natuurlijk wel bij aan de sfeer van het verhaal. Gelukkig vind je achteraan in het boek een verklarende woordenlijst.

Marie Linde

Wat wil het boek ons vertellen

Het boek vertelt het verhaal van Anna, die in een heel andere tijd leefde dan wij nu. Aan de ene kant gaat het boek over hoe het gezin van Anna omgaat met de dood van Cornelis, aan de andere kant is het een verhaal vol avontuur. Anna ontdekt namelijk Nederlands-Indië, een stukje land ver van hier. Als kolonie hoorde het tijd bij Nederland. Anna leert ook nieuwe vriendschappen sluiten, niet alleen met nieuwe mensen, maar ook met haar eigen zus Saskia.

Leuke weetjes

Het boek heeft een eigen Facebookpagina, waarop je achtergrondinformatie kan vinden en waarop de auteur af en toe een nieuwtje post. Het echte dagboek van Anna wordt nog steeds bewaard in het Scheepvaartmuseum in Nederland, dus dit boek is niet zomaar verzonnen door een schrijver!