Alaska

Auteur:

Anna Woltz

Illustrator: Moker Ontwerp
Aantal pagina's: 184
Uitgever: Querido
Jaar: 2016

Waarover gaat het boek

De dertienjarige Sven lijdt aan epilepsie. Daarom wil hij iets bijzonders doen op de eerste dag van het nieuwe schooljaar. Hij is bang dat hij anders voor altijd het kneusje van de klas zal zijn. Maar dan krijgt hij op school een nieuwe epilepsieaanval. Omdat hij niet weet wat te doen maakt hij Parker belachelijk. Zij is razend en haar woede wordt nog groter als ze vaststelt dat Sven het nieuwe baasje is van Alaska, haar hond die ze moest afstaan toen alles in haar gezin veranderde na een gewapende overval. Parker beraamt een plan om haar hond terug te krijgen. Daardoor beginnen ongewild hun levens door elkaar te lopen. Dat zorgt voor geruzie en voorzichtige toenadering. Soms doen ze ook gekke dingen, vooral Parker die kost wat kost haar hond terug wil. En hoe reageert Sven als hij een inbreker betrapt?
Zal Parker er voor zorgen dat Sven er helemaal bijhoort?

Wat wil het boek ons vertellen

Jongeren met een beperking of kinderen die opgroeien in een gezin met problemen, hebben het niet altijd gemakkelijk. Dat zorgt vaak ook voor bijkomende moeilijkheden op school.

In de schoenen van de andere gaan staan is dan vaak de enige manier om de spanningen te ontmijnen. Als dat lukt kan vriendschap wonderen doen.

Het verhaal van Anna Woltz toont ook dat dieren - vooral goed opgeleide dieren - een echte steun betekenen voor mensen met een beperking.

Leuke weetjes

De symptomen van epilepsie en wat je moet doen als iemand een epilepsie-aanval krijgt, worden duidelijk uitgelegd in dit boek. Wie meer wil weten kan terecht op:
www.epilepsieliga.be
www.epilepsievereniging.nl
www.rodekruis.nl/eerste.hulp/epilepsie