Wie

RITA GHESQUIERE: projectverantwoordelijke van Lees-Wijzer

Rita Ghesquiere is emeritus hoogleraar aan de K.U.Leuven. Haar onderzoek focust op de geschiedenis van de Europese letterkunde, jeugdliteratuur en literaire kritiek. Haar meest recente boek is Jeugdliteratuur in perspectief (2009). Alles wat met jeugdliteratuur te maken heeft, gaat haar ter harte. Ze is medeauteur van Een Land van Waan en Wijs (2014), een nieuwe geschiedenis van de Nederlandstalige jeugdliteratuur.

RECENSENTEN

Barbara Artoos

Zo lang ik me kan herinneren, oefenen boeken een ongelooflijke aantrekkingskracht op me uit. In mijn jeugd kon je me dan ook heel regelmatig in de bibliotheek terugvinden. Nog steeds bevatten jeugdboeken voor mij nog net iets meer magie dan andere boeken.
Even (zo lang mogelijk, want ik hou van dikke exemplaren met veel bladzijden) mijn wereld vergeten en in die van iemand anders kruipen, bestaat er iets zaligers..
Een goed boek neemt me mee op reis in het verhaal. Het laat me zaken beleven, ik kan me inleven en helemaal meeleven. Daarom lees en schrijf ik voor Lees-Wijzer

Sebastian - Bas De Witte Hallo! Mijn naam is Sebastian, en ik recenseer nu al enkele jaren jeugdboeken voor SPES' lees-wijzer. Ook na mijn 'jeugd' zijn jeugdboeken me altijd blijven fascineren, omdat ze vaak in hun eenvoudigheid toch een hele wereld weten te scheppen. Deze gelaagde schoonheid probeer ik als recensent dan ook te ontdekken en te beschrijven.

Jan Van Coillie is hoogleraar Nederlandse Taalbeheersing en Jeugdliteratuur (in vertaling) aan de KU Leuven, Campus Brussel. Hij recenseert kinderboeken in diverse media sinds 1980 en is actief als bloemlezer en dichter voor kinderen. Kinderboeken zijn een passie sinds hij als kind mocht kennismaken met bakerrijmen en de sprookjes van Grimm.

Anita Wuestenberg werkte jaren lang intens met kinderliteratuur in de lerarenopleiding. Zij vindt immers dat leerkrachten een sleutelpositie hebben in de leesbevordering.
Vierentwintig jaar geleden werd Steven, de oudste van haar pleegdochter geboren. Nu zijn ze de trotse grootouders van twaalf kleinkinderen, waarvan de jongsten nét leerden lezen. Zij bezorgden nieuwe ervaringen en inzichten over hoe je kinderen met leesproblemen tot lezen kan brengen en over hoe belangrijk het is om ‘het juiste’ boek voor elk kind te vinden.
Anita.wuestenberg@telenet.be

Al onze recensenten werken op vrijwillige basis mee aan Lees-Wijzer. Zij houden van boeken en kinderen en putten voor hun bespreking uit hun eigen leeservaring en uit hun professionele deskundigheid. Lees-Wijzer blijft steeds op zoek naar vrijwilligers. Spreekt onze missie ook jou aan, geef ons dan een seintje!