Zwarte Piet in 7 dagen

Auteur:

Maria Van Donkelaar & Martine van Rooijen

Illustrator:

Wendy Panders

Vertaler:
Aantal pagina's: 24
Jaar: 2013

Recensie

Pikolino wil Zwarte Piet worden. Als nieuwkomertje moet hij nog alles leren en dat op korte tijd. De opleiding begint in de keuken, waar hij deeg moet kneden om dan pepernoten te bakken. De volgende dag moet hij aan de slag op de stoomboot, het dek schrobben, vlaggetjes ophangen en de letters bijschilderen. Maar ook hier werkt Pikolino alles keurig af. Tijd dan om te sporten zodat hij straks op de daken kan klauteren. Daarna volgt het precisiewerk: keurig cadeautjes inpakken. Maar het moeilijkste komt nog. Pikolino moet de Sint helpen met zijn uitrusting. De jurk inzoomen, de staf laten glimmen en de mantel van de stomerij halen. Op de laatste dag wordt de boot vol geladen. Doodmoe ligt de kleine Piet urenlang te woelen in zijn bedje. Geen wonder dat hij 's morgens de wekker niet hoort. Een ongeduldige kapitein wil zonder Pikolino vertrekken, maar daar is de Sint het niet mee eens. ‘Zonder hem vertrek ik niet. Hij is dan wel een klein ventje, maar toch al een hele Piet.’

Zwarte Piet in 7 dagen is een fantasierijk verhaal dat de bonte Sinterklaaswereld tot leven wekt. Het is eerder een Pietenboek dan wel een Sintboek. Het boek maakt duidelijk dat er eerst hard gewerkt moet worden vooraleer je feest kunt vieren, en dat de Pieten uitstekende medewerkers zijn van de Sint. Zonder hen zou het immers nooit lukken om alle kinderen van een cadeautje te voorzien. Pikolino, de kleine nieuwkomer, brengt het er steeds goed van af. Dat is bemoedigend voor de jonge lezers en luisteraars. Wie klein is, kan best wel dapper zijn en dus toch 'een hele Piet'!

- Door Rita Ghesquiere -

Leuke weetjes

De tekst is in rijmvorm geschreven en dat leest prettig. Op de drukke prenten is heel wat te zien. Bovendien zitten er allerlei grapjes in verwerkt. De tekenares werkte met pen en inkt, en de prenten zijn maar gedeeltelijk ingekleurd. Elke zwart wit prent heeft een stukje achtergrond in kleur: een gele, groene of roze wand. Voor elke dag een andere kleur. Ook sommige voorwerpen krijgen een vrolijk kleurtje. De kleine Pikolino zelf is steeds herkenbaar aan zijn rode pakje en pet.

Links

Lees ook Ik word Zwarte Piet van Sarah Kumar & Emilie Timmermans van uitgeverij Abimo. Vooral kleine jongens met plannen om zelf Zwarte Piet te worden, zullen dit soort boeken echt super vinden.