Want een ezel is een voorbeeldig mens!

Auteur:

Frank Pollet

Illustrator:

Kristina Ruell

Vertaler:
Aantal pagina's: 252
Uitgever: De Eenhoorn
Jaar: 2014

Recensie

Het zal je maar overkomen dat je vader op vrijersvoeten loopt of je moeder weer verliefd wordt. De kinderen van papa Albéric en mama Lena vinden het in elk geval niet fijn. Het liefst willen ze dat alles blijft zoals het is. Het gezin Schuurbroeck vond na de dood van mama stilaan een nieuw evenwicht. Er is geen vraag naar een nieuwe mama. Ook voor de meisjes Peeters mag na de scheiding van hun ouders alles nu blijven zoals het is. Ze zitten niet te wachten op een nieuwe papa. Helaas dat is zonder de ouders gerekend. Albéric en Lena kunnen het goed met elkaar vinden en dromen van een nieuwe toekomst. De drie Schuurmannetjes en de zusjes Peeters verzetten zich met alle beschikbare middeltjes: dwarsliggen, emotionele chantage, leugentjes, sabotage... Als het uiteindelijk toch tot een logeerpartij komt, zorgen ze er voor dat alles snel in het honderd loopt. Een beetje moedeloos geven de volwassenen er de brui aan. Maar dan zorgen hun kinderen voor een verrassend einde.

Het verhaal wordt met veel humor verteld. De karaktertrekjes en hebbelijkheden van de personages worden uitvergroot zodat ze licht karikaturaal overkomen. De cover en de prenten van Kristina Ruell sluiten daar perfect bij aan. De parallelle opbouw versterkt de spanning en de voorpret. De auteur weet de spanningsopbouw goed te doseren. Eerst roept het vreemd gedrag van de ouder een vaag vermoeden op. Daarna ontdekken de kinderen wat er echt aan de hand is. Dan volgen de bekentenis en de plannen om beide gezinnen met elkaar kennis te laten maken. Door de opgezette hinderlagen en vertragingsmanoeuvres, loopt het een paar keer fout, maar eindelijk kan de geplande logeerpartij doorgaan. Een climax die al snel omslaat in een anticlimax.
Een nieuw samengesteld gezin opbouwen is een complexe onderneming. De gevoelens van de ouders botsen soms met de gevoelens van de kinderen. Elk gezin heeft ook andere stijl, andere gewoontes en die sluiten vaak niet naadloos op elkaar aan. Het vraagt tijd om aan elkaar te wennen maar met goede wil en geduld ontdek je ook nieuwe kansen.

Rita Ghesquiere

Leuke weetjes

De vreemde titel verwijst naar de rol die de ezel in het boek krijgt. Het gezin Schuurmans heeft dieren: twee ezels, een hond en poesen. Om het nog wat grappiger te maken heet de hond 'Ezel'. Dat zorgt voor een aantal misverstanden. Bovendien verzamelt Juul een van de broers, verhalen over ezels. Die verhalen zitten verspreid in het boek tussen de andere hoofdstukken.

Valkuilen

De ezelverhalen zijn misschien leuker voor de bedenkers van dit boek dan wel voor de jonge lezers. Het zou kunnen dat ze de ezelverhalen gewoon overslaan, wat best kan zonder dat het eigenlijke verhaal er onder lijdt.