Vergelding

Auteur:

Tim Bowler

Illustrator:

Hans Gordijn

Vertaler:
Aantal pagina's: 255
Uitgever: De Fontein
Jaar: 2013

Recensie

Wat voor het gezin Meuring begint als een uitdagend avontuur verandert snel in een nachtmerrie. Kort nadat ze London achter zich lieten om in Hemloo een romantisch plattelandshotel over te nemen, raakt de veertienjarige Maja verstrikt in een web van akelige ervaringen. Terwijl de ouders enthousiast aan de slag gaan in 'De Lijsterbes', wordt Maja onrustig door de beklemmende sfeer die er hangt. Even later ontdekt ze in het nabijgelegen bos drie lijken, maar de speurtocht van de politie levert niets op. Nog vreemder wordt het als ze de politieagente herkent als een van de dood gewaande personen. Maja weet niet wat haar overkomen is en ook haar ouders en haar broer staan voor een raadsel. Heeft Maja dit verzonnen? Wat maakt haar zo van streek? Waarom reageren de dorpsbewoners afwijzend? Vreemde personages en gebeurtenissen voeren de lezer verder mee in een spannende jeugdthriller. Langzaam ontrafelt Tim Bowler het geheim dat in en om het huis rondwaart. Er vallen slachtoffers maar voor Maja en het gezin Meuring loopt alles uiteindelijk goed af. Wanneer de demonen uit het verleden verdreven zijn, kunnen ze met een gerust gemoed hun plannen realiseren.

Het motto van het boek luidt: 'Al het ware kwaad wordt geboren in onschuld'. Dat roept verwachtingen op die niet echt waargemaakt worden. Het kwaad heeft nauwelijks een realistisch gezicht, omdat het sleutelpersonage - het vossenmeisje - te weinig invulling krijgt.
Vergelding is wel een bijzonder spannend boek, omdat je samen met de personages probeert het geheim dat achter de mysterieuze dreiging schuilgaat, te achterhalen. Toch blijft er aan het einde enigszins een onbevredigend gevoel. Verschillende personages zoals Zep, Bonny en Mo zijn erg marginaal en missen overtuigingskracht. Bovendien ontstaat zo de indruk dat zij verantwoordelijk zijn voor het kwaad, en dat is slechts gedeeltelijk waar. Dorpsbewoners en politie stellen zich aan het begin negatief op, later blijken ze dan weer bondgenoten en die omslag komt vrij onverwacht. Over wat Maja in het bos overkomt - beschikt ze over paranormale gaven? - wordt uiteindelijk geen uitsluitsel gegeven. Het onheilspellend gekras en de geheime schuilplaats zijn dan weer een vertrouwd en enigszins voorspelbaar gegeven in dit soort 'gothic' verhalen. Maar wellicht zal dit de meeste lezers die op zoek zijn naar spanning niet verhinderen om te genieten van dit donkere speurdersverhaal.

- Door Rita Ghesquiere -

Leuke weetjes

Tim Bowler is een belangrijke Britse jeugdauteur, winnaar ook van ondermeer de prestigieuze Carnegie Medal. Magie speelt in zijn jeugdromans steeds een belangrijke rol. Meer over hem en zijn werk ontdek je op:
www.timbowler.co.uk
www.leesplein.be/LL_plein.php?submenu=set_set&id=372