Kerstklaas

Auteur:

Suzette Boyer

Illustrator:

Jolanda van der Burgt

Vertaler:
Aantal pagina's: 80
Uitgever: Clavis
Jaar: 2010

Recensie

De Uitkijkpiet pakte de Verrekijkpiet bij zijn arm. ‘Alle speculaaspoppen op een stokje! Weet je wat ik denk?’ fluisterde hij.
De Verrekijkpiet schudde zijn hoofd.
De Uitkijkpiet keek nog eens naar de dikke man die beneden op het dek lag. ‘Ik denk dat het de Kerstman is die daarbeneden ligt!’

Spanje. Precies zeven dagen voordat het Grote Schip van Sinterklaas aan zijn jaarlijkse tocht zal beginnen. Hoofdpiet heeft het maar wat druk om al zijn Pakjespieten bij te staan en Sinterklaas bestudeert volop de namen in zijn Grote Rode Boek. Ondertussen organiseren de Feestpieten het grote dankfeest, dat Sinterklaas heeft uitgevonden om zijn Pieten te bedanken voor al het werk dat ze het hele jaar door hebben gedaan. Wat zullen ze straks opkijken als ze de gekleurde lichtjes, de schalen gevuld met chocoladepepernoten en de ijslollybomen ontdekken!
Geen Piet die de geheime gast opmerkt, die Verrekijkpiet en Uitkijkpiet heimelijk naar de ziekenboeg slepen. Wat een nare situatie ook, net nu Sinterklaas zo zijn best doet om alle kinderen blij te maken! Nee, voor Uitkijkpiet is het zo klaar als een suikerklontje: de Kerstman moet nog héél eventjes anoniem blijven, net zolang tot Sinterklaas’ zorgen over zijn. Een maandje of zo.

Een verhaal vol speelse avonturen en kleurige illustraties die het Spaanse Pietenleven tot dichtbij het onze brengen. Sinterklaas ontpopt zich tot een menselijke vaderfiguur met zorgen zoals eenieder, terwijl de Kerstman zich na zijn val verwoed probeert te herinneren wie hij eigenlijk is en wat hij doet. Zijn gestreepte ziekenboegjurkje en rode wangen (wat is het heet in Spanje!) bezorgen de Sint hartelijke lachbuien, terwijl Uitkijkpiet en Verrekijkpiet een stille gewetensstrijd voeren: wat als hun geheime plannetje mislukt…

Een origineel Sinterklaas- en kerstverhaal om voor te lezen of zelf te lezen. Ideaal voor kinderen die van snoepgoed en cadeautjes houden en misschien wel eens willen weten welke helden daar eigenlijk achtersteken – hohoho, daar komen ze!

- Door Aster Michiels -

Multimedia

Willen de kinderen meer te weten komen over de Sint en zijn Pieten?
Laat hen dan een bezoekje brengen aan zijn speelse interactieve website!
www.sinterklaasenpiet.be/index_flash.html

Gerelateerd nieuws