Kabouter Korsakov in het kippenhok

Auteur:

Philip Maes en Koen Brandt

Illustrator:

Emma Thyssen

Vertaler:
Recensie thema's: 
Leeftijd: 
Aantal pagina's: 40
Uitgever: Het geluidshuis
Jaar: 2017

Recensie

Kabouter Korsakov en zijn vriendje meneer Wattman worden achtervolgd door een gevaarlijke Deense dog. Ze willen graag schuilen in het kippenhok van een boerderij. Helaas de kippen zijn bang voor een vos en weigeren om de deur te openen. Als Korsakov belooft om de vos te vangen laten ze het duo binnen. Korsakov zet zich aan het werk en knutselt een val. Nog diezelfde nacht wordt de vos gevangen tot groot jolijt van de kippen. Door hun gekakel worden de boer en zijn vrouw wakker. De boer gaat kijken. Hij ziet de vos en sluit hem op in de schuur met het plan om hem de volgende dag te doden. Dat is niet naar de zin van Korsakov die de vos alleen maar een lesje wilde leren. Om de sleutel van de schuur te bemachtigen moet Korsakov een list bedenken en halsbrekende toeren uithalen. Gelukkig krijgt hij hulp van de kippen die zichzelf overtreffen in een grandioze vliegshow. De vos belooft nooit meer kippenvlees te eten en de boer is blij dat hij niet moet doden. Op de markt koopt hij een leuke sjaal voor zijn vrouw en een jonge haan voor de kippen.
Korsakov en meneer Wattman hebben de stad achter zich gelaten. Misschien zijn ze nu echt op weg naar huis. Het is wachten op een volgende avontuur om dat te weten.

Het nieuwe Korsakov verhaal kreeg een verrassende setting. Het gekakel en de opwinding in en om het kippenhok zorgen voor gekke toestanden. De drie hoofdkippen Kip Hawai, Kip Curry en Kip Proven├žale spelen hun rol voortreffelijk. Ze durven het woord 'vos' niet uitspreken en hebben het steeds over Hendrik of 'het beest'. Korsakov beschouwen ze als een held. Ze noemen hem steevast 'de Korsakov'. De Korsakov neemt zijn leidersrol met glans waar. Op zijn vraag leggen de meisjes elk een eitje. Even later geeft hij vlieginstructies. Zo wordt 'De Korsakov ziet ze vliegen' een realiteit!

Kabouter Korsakov in het kippenhok heeft alle fijne kwaliteiten van een Geluidshuis product. De makers knipogen naar de samenleving. Zo zijn de kippen duidelijk baas in (eigen) huis, al vragen ze beleefd toestemming aan de oude haan voor elke beslissing die ze nemen. Spanning en humor wisselen elkaar af. De taal is pittig. Volwassenen zullen genieten van de leuke woordspelletjes, de kinderen van de knappe geluidseffecten.

Alweer een kijk- luister- en voorleesverhaal om van te genieten thuis, op school of in de wagen.

Rita Ghesquiere

Leuke weetjes

Zoals steeds verlenen bekende acteurs hun stem voor dit Korsakov-verhaal. Ini Massez treedt op als verteller, Jan Bijvoet kruipt weer in de huid van Korsakov en David Dermez kreeg de rol van Meneer Wattman. De kippen van dienst zijn Tine Embrechts, Els Dottermans en Nele Goossens.

Links

Dit is het vijfde boek over Kabouter Korsakov.
Wil je kennismaken met de vorige vier?
Kabouter Korsakov
http://www.lees-wijzer.be/begeleider/boek/kabouter-korsakov
Kabouter Korsakov in de metro
http://www.lees-wijzer.be/begeleider/boek/kabouter-korsakov-de-metro
Kabouter Korsakov in de opera
http://www.lees-wijzer.be/begeleider/boek/kabouter-korsakov-de-opera
Kabouter Korsakov in de puree
http://www.lees-wijzer.be/begeleider/boek/kabouter-korsakov-de-puree