Kabouter Korsakov in de puree

Auteur:

Philip Maes & Koen Brandt

Illustrator:

Emma Thyssen

Vertaler:
Aantal pagina's: 40
Uitgever: Het geluidshuis
Jaar: 2016

Recensie

Kabouter Korsakov en zijn vriend de glimworm meneer Wattman dwalen nog altijd door de stad. Ze moesten het kabouterdorp verlaten na de valse beschuldigingen van de foute Das. Eerst kwamen ze in de metro terecht, daarna beleefden ze een spannend avontuur in de opera. Omdat ze honger hebben zoeken ze een eetplek. Een beetje onhandig komen ze in een klein restaurantje terecht, want Korsakov en meneer Wattman vallen meteen in de puree. Gelukkig ziet de kok niet goed. Hij denkt dat Korsakov die op een hoge stoel staat, de hulpkok is en zet hem meteen aan het werk. Hij moet 'soupe du jour' dat is de soep van de dag maken. De ober en de kok verheffen graag hun stem. Als Korsakov daardoor opschrikt laat hij een verdwijnpaddestoel in de soep vallen. Kabouters nemen altijd verdwijnpaddenstoelen mee zodat ze onzichtbaar zijn voor de mensen. Maar wat zal er gebeuren als mensen er van eten?
Intussen tikt er een musje tegen het raam. Het is Conny: ze heeft honger en zoekt een schuilplaats. Korsakov laat haar binnen en onderhandelt even later in het tuintje met een mol die de mus aan een nieuwe woning kan helpen. De klanten in het restaurant worden ongeduldig. Waar blijven de soep en de puree? In de keuken heeft Korsakov intussen een aantal potten gevuld met aarde. Dat ziet er niet goed uit. Als de verdwijnpaddestoelen hun werk doen en de puree een grondsmaakje heeft worden de klanten echt boos. Dan verschijnt de echte hulpkok en Korsakov moet nu wel snel de benen nemen.
Kabouter Korsakov in de puree is zowel spannend als grappig. Van zodra Korsakov aan het werk gezet wordt groeit de voorpret, want je weet dat de kleine kabouter die taak moeilijk goed kan invullen. De verdwijnpaddestoelen zorgen voor de nodige spanning. Wat zal er met de soepetende mensen gebeuren ? In dit verhaal zie je ook hoe klein foutjes grote gevolgen hebben. Het is duidelijk dat Korsakov niet thuishoort in de mensenwereld. Maar de onhandige kok en de ober zijn evenzeer verantwoordelijk voor de chaos in het restaurant.

Kabouter Korsakov in de puree is het vierde kijk- luister- en voorleesboek over de ondernemende kabouter. De cd die bij het boek hoort, brengt het verhaal als een echt hoorspel met wisselende stemmen, leuke liedjes, achtergrondmuziek en gekke geluiden. Kinderen kunnen het verhaal mee volgen in het boek via de schitterende de prenten van Emma Thyssen die de personages met strakke lijnen en heldere kleuren in hun bonte fantasiewereld neerzet.

Kabouter Korsakov in de puree is zowel spannend als grappig. Van zodra Korsakov aan het werk gezet wordt groeit de voorpret, want je weet dat de kleine kabouter die taak moeilijk goed kan invullen. De verdwijnpaddestoelen zorgen voor de nodige spanning. Wat zal er met de soepetende mensen gebeuren ? In dit verhaal zie je ook hoe een klein foutje grote gevolgen

Leuke weetjes

'In de puree' heeft in dit verhaal verschillende betekenissen. Het is niet alleen de naam van het restaurant, Korsaokv valt ook letterlijk in de puree, en dat 'in de puree' ook een spreekwoordelijke invulling heeft, daar weet meneer Wattman alles van.

Zoals steeds verlenen bekende acteurs hun stem voor dit Korsakov-verhaal. Ini Massez treedt op als verteller, Jan Bijvoet kruipt weer in de huid van Korsakov. Voor dit boek kreeg Lucas Van den Eynde de rol van de kok, terwijl Bruno Vanden Broecke zijn stem uitleent aan de ober.

De Korsakov boeken zijn ook erg geschikt voor beginnende lezers. Aan de hand van de CD kunnen ze het verhaal mooi volgen in het boek.

Meer leren over dit onderwerp

Vind je dit een leuk boek, dan kan je ook de andere avonturen van Kabouter Korsakov lezen of/en beluisteren:
Kabouter Korsakov
http://www.lees-wijzer.be/begeleider/boek/kabouter-korsakov
Kabouter Korsakov in de metro
http://www.lees-wijzer.be/begeleider/boek/kabouter-korsakov-de-metro en
Kabouter Korsakov in de opera
http://www.lees-wijzer.be/begeleider/boek/kabouter-korsakov-de-opera
Kabouter Korsakov in het kippenhok
http://www.lees-wijzer.be/begeleider/boek/kabouter-korsakov-het-k...

Eerder verschenen bij Het Geluidshuis ook originele bewerkingen van bekende sprookjes zoals De Bremer Stadsmuzikanten en De zevenmijlslaarzen.
http://www.lees-wijzer.be/begeleider/boek/de-zevenmijlslaarzen-0