Het Muizenhuis: Sam & Julia

Auteur:

Karina Schaapman

Illustrator:

Ton Bouwer (fotograaf)

Vertaler:
Aantal pagina's: 60
Uitgever: Rubinstein
Jaar: 2011

Recensie

Sam en Julia wonen in Het Muizenhuis. Julia woont er met haar moeder in een heel klein kamertje. Ze heeft geen vader, broertjes, zusjes, oma of opa. Julia is heel nieuwsgierig en eigenwijs. Ze houdt dus niet van saai en trekt er graag op uit, op avontuur! Dat doet ze het liefst met haar beste vriendje Sam. Hij woont samen met zijn moeder, vader, broertjes en zusjes in Het Muizenhuis. Sam heeft twee oma’s, twee opa’s, een paar tantes en een oom, die hij graag deelt met Julia, die geen familie heeft. Sam is eigenlijk heel verlegen en braaf. Maar als hij met Julia op avontuur gaat, doet hij dingen die hij anders niet zou durven. Wat hij te weinig heeft, heeft zijn maatje Julia te veel en zo vullen ze elkaar perfect aan. Ze zijn dan ook niet voor niets de beste vriendjes die alles met elkaar delen!

Dit prachtige voorlees- en kijkboek is gebaseerd op een kunstproject van Karina Schaapman. Zij maakte van kartonnen dozen en papier-maché een echt muizenhuis dat fungeerde als decor voor de verhalen van Sam en Julia, twee kleine muizen die ze zelf ontwierp en uit zijn op avontuur. Vooral Julia is erg nieuwsgierig en wil de wereld verkennen. Ze ontmoet graag nieuwe mensen en is erg hulpvaardig. Zo helpt ze samen met Sam de voddenman. Ook bij het huishouden steken Julia en Sam graag de handen uit de mouwen, hoewel ze nog het een en ander moeten leren over de was doen en een drieling verschonen. Samen hebben ze een geheime hut gemaakt en vonden ze een geheime schatkist waarvan ze de sleutel goed verborgen houden. In de kist bewaren ze een dure schat waarmee ze tal van lekkers kunnen kopen bij de bakker. Als de sleutel van het slot afbreekt, is er gelukkig de oom van Sam die hen verder kan helpen. En ook andere familieleden van Sam fleuren het leven van het energieke duo op. Via familie en buren leert Julia veel bij over andere godsdiensten met hun eigen gebruiken en rituelen (o.a. sjabbat) en andere leefsituaties en omgangsvormen (o.a. grote familie met drieling, werklui, muzikanten en zeelui met stoere tatoeages). Sam en Julia maken kennis met verschillende ambachten en beroepen bij de bakker, slotenmaker, visboer en de drogist. Ze ondervinden dat net als in het echte leven niet alles mag en kan, dat je best wel eens bang kunt zijn maar je angsten moet overwinnen, en dat niet alles gaat zoals je het zelf wilt of hebt gepland. In Het Muizenhuis zie je dus ‘de wereld in het klein’ tijdens een dagje in het leven van Sam en Julia. Jonge lezers leren samen met de hoofdpersonages dat men er anders kan uitzien en andere gebruiken en rituelen kan hebben, zonder dat het een bedreiging hoeft te zijn. Integendeel, je leert ervan en het draagt bij tot je persoonlijke ontwikkeling en ontplooiing.

In elk hoofdstuk ontdek je Sam en Julia in een andere kamer en beleven ze een ander avontuur. Of wat je avontuur moet of kunt noemen. Want eigenlijk volg je hen op een doordeweekse dag en zie je hoe het eraan toegaat in de kleine muizenmaatschappij. De avonturen schuilen eerder in dagdagelijkse klusjes en situaties. De verhalen zijn mooi in hun eenvoud en daardoor erg herkenbaar voor jonge lezers. Ze huizen kleine en grote muizenissen en leerrijke, grappige situaties. Zowel Julia als Sam zijn aimabele personages waarmee de jonge lezers zich onmiddellijk zullen kunnen identificeren.

Maar het zijn vooral de prenten in dit originele boek die het tot een exclusief muizenverhaal maken. Ton Bouwer maakte foto’s van het echte Muizenhuis, waarbij de muizenfiguren in scene werden gezet en uitbeelden wat er in het verhaal en de situaties wordt verteld. De fotobeelden zorgen voor eindeloos kijkplezier. Zowel jong als oud worden overrompeld en vertederd door de leuke details. Elke nieuwe (voor)leesbeurt zorgt weer voor nieuwe ontdekkingen. Dit kijkplezier zorgt steevast voor extra verzonnen verhaallijnen door voorlezers en tal van leuke vragen en opmerkingen door de jonge lezer. Voor je het goed en wel beseft, krijg je zelf zin om een muizenhuis te maken en je eigen personages en avonturen te bedenken.

Een hartverwarmend en bijzonder prentenboek over de kleine en grote muizenissen des levens, dat je als volwassene met plezier honderden keren voorleest!

- Door Annelies Marin -

Leuke weetjes

Het Muizenhuis bestaat écht! Het is bijna twee meter breed en drie meter hoog, en het telt meer dan honderd kamers. Karina Schaapman heeft het zelf gebouwd: het was een reuzenklus die enkele jaren in beslag nam. Ze naaide ook de muizenpersonages en knutselde het interieur van alle kamers waarvoor ze authentieke stoffen uit de jaren ’50, ’60 en ’70 en allerlei soorten afvalmateriaal gebruikte. Het Muizenhuis is een opeenstapeling van allerlei kamers en heeft een voor-, zij- en achterzijde. Je kunt er dus zoals bij een echt huis omheen lopen en binnengluren. Het Muizenhuis staat momenteel tentoongesteld in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam.
Tijdens het bouwen en inrichten van de kamers dacht ze na over de muizenverhalen. Iedere kamer vertelt zo een eigen verhaal. En alle verhalen zijn met elkaar verbonden door de familielijnen, vriendschappen en geschiedenissen. Zo ontstond er een heuse muizensamenleving die in miniversie onze eigen samenleving en haar geschiedenis voor een stuk weerspiegelt.
Karina Schaapman haalde inspiratie uit haar eigen kindertijd, en die van haar man en eigen kinderen. Het Muizenboek van Clinge Doorenbos met illustraties van Nans van Leeuwen had daarbij een grote invloed op haar en spoorde haar aan om Het Muizenhuis te bouwen en erover te schrijven.

Dit is het eerste boek in wat belooft een knappe driedelige verhalenreeks te worden over de grote en kleine muizenissen van de bewoners van Het Muizenhuis.

Meer leren over dit onderwerp

Op deze website vind je meer info over de auteur en het hele ontstaan van Het Muizenhuis: www.hetmuizenhuis.nl.

Links

Je kunt de verdere avonturen van Sam en Julia en de andere muizen alvast blijven volgen op de blog van Het Muizenhuis: http://hetmuizenhuis.blogspot.com.