Grote Boom is ziek

Auteur:

Nathalie Slosse

Illustrator:

Rocío del Moral

Vertaler:
Aantal pagina's: 36
Uitgever: Abimo
Jaar: 2009

Recensie

Grote Boom en de egel Snuiter zijn dikke vrienden. Wanneer Grote Boom ziek wordt, is Snuiter erg ongerust. Hij wil zijn vriend helpen. Dan komt de dokter langs. Hij ontdekt houtwormpjes onder de schors van Grote Boom. Snuiter is erg bang dat Grote Boom niet zal genezen. Want het lijkt alsof de boom steeds zieker wordt als hij al zijn blaadjes verliest. Maar Snuiter en Grote Boom verliezen de moed niet en blijven hopen.

Nathalie Slosse schreef dit verhaal toen ze zelf geconfronteerd werd met borstkanker. Ze vond na de diagnose namelijk geen passende lectuur om het slechte nieuws tegen haar zoontje te vertellen. Na haar ziekte besloot ze die leemte in de kinderliteratuur zelf op te vullen. Via zachte prenten en een herkenbaar verhaal bracht ze haar 2-jarige zoon, en nu nog vele andere kinderen, bij wat het inhoudt als iemand in je omgeving plots ziek wordt. Ze bespreekt daarbij in heldere taal en mooie, toegankelijke metaforen (zoals de houtwormpjes die de kankercellen voorstellen, het verlies van de bladeren dat correspondeert met het haarverlies) welke gevoelens er loskomen: angst, verdriet, woede en uiteindelijk zelfs wanhoop. Maar ook het medische proces waarbij geneesmiddelen wel dienen om te genezen, maar in het geval van chemotherapie bij kanker eerst alles erger maken. Het verhaal eindigt ook met een hoopvolle boodschap, die afstraalt van de gevoelige, soms droevige, maar tegelijk kleurrijke prenten. Proberen om positief te blijven, de moed niet verliezen en hoopvol geloven in wat gaat komen, houden jezelf maar ook de zieke sterk. Hoewel het einde in de realiteit jammer genoeg niet altijd is zoals het hoopvolle einde in dit boek, blijft dit ontroerende en zachte prentenboek toch een troostend en knap middel om dit moeilijke onderwerp bespreekbaar te maken en jonge kinderen een context te geven over een ziekte als kanker. Dit soort verhalen neemt een stuk van de angst weg die onwetendheid en onzekerheid bij kleine kinderen met zich meebrengen. En dat geldt evenzeer voor volwassenen die zich in dergelijke situaties sterk moeten houden.

- Door Annelies Marin -

Leuke weetjes

Grote Boom is ziek kwam tot stand in samenwerking met JOETZ, de jeugddienst van de Socialistische Mutualiteiten en gezondheidspromotor binnen het jeugdwerk. Meer info over deze organisatie vind je op www.joetz.be.

Meer leren over dit onderwerp

Links

Bij dit boek is verder ook een uitgebreide handleiding beschikbaar, die je gratis kunt downloaden: http://www.abimo-uitgeverij.com/documenten/Groteboom_handleiding.pdf

Multimedia

Op de blog van Nathalie Slosse kom je meer te weten over het boek Grote Boom is ziek, hoe het tot stand kwam, de praktische handleiding, en de auteur zelf: http://groteboom.blogspot.com.

Doe-opdrachten

Met de doe-ideetjes van Snuiter aan het einde van het boek kunnen jonge kinderen onder begeleiding van een volwassene ook verder actief aan de slag om hun emoties te verwerken.

Gerelateerd nieuws